Politik

Ingen kontrol ved fire store grænseovergange - DF kræver handling

Kontrollen ved grænsen til Tyskland er hullet som en si, lyder kritikken nu fra Dansk Folkeparti, efter regeringen mandag indførte midlertidig grænsekontrol langs den dansk-tyske grænse.

TV 2 tjekkede mandag aften de store grænseovergange mod Tyskland, hvoraf fire var ubemandede.

Situationen er uholdbar, mener Dansk Folkeparti, der kræver permanent kontrol.

- Det duer bare ikke. Hvis man er menneskesmugler eller har andre lyssky hensigter, så skal man vide, at der er risiko for at blive stoppet, uanset hvilken grænseovergang man vælger at køre igennem, siger partiets retsordfører, Peter Kofod Poulsen, til TV 2.

DF: 200 betjente er ikke nok

Med den midlertidige grænsekontrol skal dansk politi frem til 14. januar foretage stikprøver. 200 medarbejdere står for kontrollen ved den dansk-tyske grænse samt ved Rødby. Men Dansk Folkeparti er ikke tilfreds med kontrollen.

- Den manglende kontrol viser, at den øgede kontrol slet ikke er nok og ikke modsvarer det behov, der naturligt er. For man kan naturligvis ikke kontrollere så mange grænseovergange med blot 200 betjente. Vi ønsker kontrollen skærpet markant. Regeringen kan passende starte med at bruge de regler, som Folketinget vedtog inden jul, fuldt ud, siger han og fortsætter:

- Det er afgørende, at de grænsekontrolstiltag, vi vedtog med politiaftalen, føres hurtigst muligt ud i livet. Det har vi så sent som i går (mandag, red.) mindet regeringen om, ligesom vi har bedt om en status på de ting, vi i efteråret blev enige om. Eksempelvis de mobile told- og politikontorer, der vil kunne bruges til at udrulle kontrollen til flere grænseovergange. Dem skal vi hurtigst muligt have gang i.

Se de fire ubemandede grænseovergange i klippene herunder.

Møllehusvej i Tønder

Rudbølvej i Højer

Pebermarksvej i Bylderup-Bov

Hovedvej 11 syd for Tønder

Asyltal offentliggøres hver dag

Grænsekontrollen, der kan forlænget i forhold til den planlagte varighed på 10 dage, er ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en konsekvens af, at de fleste flygtninges destinationslande i Skandinavien har skærpet deres grænsekontrol. Mandag blev Sveriges midlertidige grænsekontrol skærpet markant, da det ikke længere er muligt at komme ind i landet uden gyldigt pas eller andet billed-id.

Fra tirsdag vil antallet af nye asylansøgere i Danmark blive offentliggjort dagligt, hvor det tidligere kun har været en gang om måneden.

Integrationsminister Inger Støjberg oplyser, at 400 ansatte fra Forsvaret kan aflaste politiet med bevogtningsopgaver, så længe grænsekontrollen er gældende.

Det mener partierne om grænsekontrollen

Soc.dem.

Soc.dem.

S-formand Mette Frederiksen, siger i en skriftlig kommentar til Ritzau, at regeringen har ’gjort det rigtige’.

- Danmark står i en ekstraordinær situation. Vi skal have styr på, hvor mange og hvem der kommer til Danmark, og derfor er det rigtigt af regeringen, at de nu indfører midlertidig grænsekontrol.

- Socialdemokratiet bakker op om de konkrete initiativer, som regeringen nu har taget. Vi har samtidig en klar forventning om, at regeringen uden tøven er parat til at iværksætte yderligere tiltag, hvis det viser sig at være nødvendigt.


- Det afgørende er, at vi kan opretholde trygheden og stabiliteten i Danmark, og at vi som samfund kan følge med, lyder det fra Mette Frederiksen.

Foto: TV 2

Radikale

Radikale

De Radikales partileder Morten Østergaard siger om den midlertidige grænsekontrol:
 
- Jeg beklager at Lars Løkke ikke længere kunne stå for presset. Jeg har til gode at høre, at svenskernes initiativ har ført til en helt anderledes situation ved Danmarks grænse til Tyskland. Der er derfor tale om en ren politisk motiveret beslutning et skridt i den gale retning.
 
- Jeg frygter, at det her er en glidebane, hvor man gør livet svært for helt almindelige danskere, svenskere og tyskere. Regeringen må fremlægge en plan for at få normaliseret situationen ved de danske grænser til både Tyskland og Sverige, siger Morten Østergaard.

Foto: TV2

Kons.

Kons.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, kalder den midlertidige grænsekontrol for et skridt i den rigtige retning. Han mener, det er for tidligt at afgøre, om det også bliver nødvendigt at indføre transportøransvar:
 
- Vi det som et skridt i den rigtige retning. Vi har siden september talt for, at der er brug for en midlertidig grænsekontrol, så vi har styr på, hvem der er i vores land. Nu står vi en ny situation i lyset af den skærpede svenske grænsekontrol, og derfor er vi nødt til at tage dette skridt.
 
- Så må vi se i de kommende dage, hvad betydning det får. Og om der er brug for at gøre yderligere, siger Søren Pape Poulsen.

Foto: TV 2

LA

LA

Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll siger om den midlertidige grænsekontrol:
 
- Liberal Alliance bakker op om regeringens indførelse af en midlertidig grænsekontrol. Vi er nødt til at handle i den situation, de svenske myndigheder har sat os i, og så er en midlertidig lukning desværre nødvendig.
 
- Vi må hele tiden rette politikken til efter den situation, der opstår, indtil vi kommer frem til de egentlige løsninger, som er en sikring af EU's ydre grænser og hjælp til flygtninge i nærområderne. Når det er på plads, kan vi atter have åbne grænser i EU, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Foto: TV 2

DF

DF

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl siger om den midlertidige grænsekontrol:

- Jeg mener, det er uundgåeligt, at der kommer egentlig grænsekontrol igen. Det forunderlige er, at der skal være så langt et tilløb til, at vi får grænsekontrollen igen.

- Med et langt tilløb mener jeg, at der er nogen, der har kæmpet for det grænseløse Europa, som skal erkende, at det har været fejlslagen linje. De skal acceptere genindførelsen af grænsekontrol. Det ser vi komme, men det sker i et langsomt tempo. Jeg kunne godt ønske mig, at det gik lidt stærkere, siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

Foto: TV 2

Venstre

Venstre

Venstre-regeringen har besluttet, at indføre midlertidig grænsekontrol ved Tyskland.

- Der findes ikke enkle løsninger, men der findes realistiske svar på udfordringerne. De krav, der stilles fra svensk side vil skabe besvær for danskere i Sverige og svenskere, der arbejder i Danmark, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen om den nye id-kontrol, der blev indført i dag på et pressemøde.

- Det er til skade for vækst og velstand i området. Vores tilgang til det har været, at generne skal være så få som muligt.

- Hvis EU ikke kan beskytte de ydre grænse, vil flere og flere lande være nødt til at introducere grænsekontrol, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han ærgrer sig samtidig over, at det vil være en hindring for den fri bevægelighed inden for unionen.

- Vi har presset og presset for en europæisk løsning, siger han.

Foto: TV 2

EL

EL

På Facebook skriver Johanne-Schmidt Nielsen, at grænsekontrollen næppe får nogen afgørende betydning, da der er tale om ’en stikprøvekontrol’.

- I forhold til antallet af asylansøgere vil det mest sandsynlige være, at den medfører en lille stigning. Derudover vil kontrollen selvfølgelig betyde gener for pendlere og andre rejsende.

- Jeg har ikke hørt regeringen sige, at man vil melde sig ud af FN’s flygtningekonvention. Og derfor vil enhver, der henvender sig ved grænsen og beder om asyl, have ret til at få sin sag behandlet i Danmark. Stikprøvekontrol eller ej.

Så som sagt: Med al sandsynlighed vil denne stikprøvekontrol være en signalpolitik uden nogen særlig praktisk virkning, skriver Johanne-Schmidt Nielsen blandt andet.

Foto: TV 2

ALT.

ALT.

På Twitter skriver Uffe Elbæk, at grænsekontrollen markerer en ’historisk trist dag’.

- At vi indfører midlertidig grænsekontrol. Vi rejser igen mure i Europa. Ingen opbakning til europæisk løsning, skriver Uffe Elbæk.

Foto: TV 2

Dansk grænsekontrol

* Grænsekontrollen vil foreløbig blive gennemført frem til 14. januar 2016 med mulighed for forlængelse - altså 10 dage. Derefter kan den forlænges til 20 dage og vil herefter igen kunne forlænges.

* Regeringen har indtil videre undladt at indføre det såkaldte transportøransvar - det vil sige, at der foreløbig ikke er kontrol af alle passagerers id i tog, færger og busser ved den dansk-tyske grænse.

* Til gengæld indføres der stikprøver af id ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.

* Stikprøven vil bero på politiets vurdering. Man skal altså have sit pas eller lignende id med sig, men det er ikke sikkert, politiet vinker en ind til siden.

* Har man ikke et gyldigt id på sig, skal myndighederne spørge, om man vil søge asyl i landet. Ønsker man ikke det, vil man blive sendt tilbage.

Kilder: Statsministeren og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.