Politik

Undersøgelse: Politikerne får for mange tæsk på Facebook

På Facebook har den hårde tone mod politikere og meningsdannere taget overhånd.

I en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk, blev 1.060 repræsentativt udvalgte danskere spurgt ud om deres holdning til de indlæg, som politikere og debattører får fra brugere på Facebook.

Over halvdelen af de adspurgte - 52,5 procent - mener, at tonen på Facebook er alt for hård og langt over grænsen.

Det overrasker ikke medieforsker fra Roskilde Universtitet, Mads Kæmsgaard Eberholst. Ifølge ham går folk tit efter manden og ikke bolden i online-debatter.

- Det gør, at vi får hårde kommentarer, hvor folk bare lukker galde ud, siger Mads Kæmsgaard Eberholst til Avisen.dk.

Undersøgelsens resultat kommer heller ikke bag på professor i it-etik ved Aalborg Universitet og medlem af Etisk Råd Thomas Ploug.

Når folk sviner politikere til på Facebook, skyldes det ifølge ham, at mediet er bygget til hurtige og spontane reaktioner.

- Mediet lægger op til, at man reagerer med følelser. Det bliver brugt til hurtige meningstilkendegivelser, som folk ikke når at tænke igennem, siger Thomas Ploug til Avisen.dk.

Derudover kan det være svært for folk at finde ud af, hvordan de skal te sig. Facebook er nemlig mange ting. Nogle steder pjatter og leger man, andre steder snakker man seriøst. Det er der ifølge Thomas Ploug nogle, som har svært ved at skelne imellem.

Han frygter, at vi er ved at glemme, hvordan man diskutere. Skulle det ske, vil vi ifølge ham blive mindre oplyste og miste evnen til at deltage i en demokratisk dialog.

Men danskerne kan ikke forvente samme tone på Facebook som ved det fine middagsbord. Det mener medieforsker fra Roskilde Universtitet, Mads Kæmsgaard Eberholst.

- Folk forestiller sig, at man sidder til et middagsselskab med hvid dug. Det er ikke sådan samtalen foregår, påpeger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Ifølge ham kan Facebook langt bedre sammenlignes med en bodega, hvor alle mødes. Og i "bodega-Danmark," som han kalder det, er der bestemt ikke pænt.

En af de politikere, der ofte får verbale klø på Facebook, er Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance.

Joachim B. Olsen selv forstår godt, at folk kan få følelserne i kog, når der bliver snakket politik.

Han er efter eget udsagn blevet tykhudet. Så vil man påvirke ham, sker det ikke med tilsvining eller trusler.

- Dér hvor jeg stopper op og reflekterer, det er, når folk er høflige og imødekommende. Hvis man bliver mødt med personangreb, er debatten jo allerede slut, siger Joachim B. Olsen til Avisen.dk.