Politik

Statsministerens tale får drøje hug: Ikke godt nok at invitere til et møde

Statsministerens nytårstale får ikke uventet drøje hug fra oppositionen. Ikke mindst fra Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen, der ikke er imponeret over Lars Løkke Rasmussens løfte om en dialog med kommunerne.

En dialog, der skal handle om ”hvordan vi i fællesskab letter den enorme opgave, de står med. Kommunerne skal modtage flere flygtninge og familiesammenførte end i mange år. Vi skal blive bedre til at integrere dem, der kommer”, lød det fra statsministeren.

Men det rækker ikke med en dialog, mener S-ordføreren.

- Statsministerens budskab til de kommuner, hvor borgmester efter borgmester melder ind, at nu går den ikke længere, er, at han vil invitere dem ind til et møde. Det er ikke godt nok. Han burde have lagt en plan frem for, hvordan han vil tackle den her situation, siger Nicolai Wammen til TV 2.

S: Regeringen må vise lederskab

Socialdemokraterne har foreslået at statsligt finansierede og drevne flygtningelandsbyer skal lette presset på kommunerne.

- Det er et stort problem, vi ser netop nu i kommunerne, hvor man har været til nødt til at åbne budgetterne igen. Derfor er det vigtigt, at vi ikke bare skubber opgaven ud til den enkelte borgmester, men at man fra regeringens side går ind og tager ansvar, lyder kritikken fra Nicolai Wammen.

Folketingets største parti opfordrer også statsministeren til at genoverveje, om det nu også er det rette tidspunkt at lette skatten. Vælger regeringen at holde fast, er Socialdemokraternes holdning at skatten skal ned i bunden. Noget, Dansk Folkeparti er enige i – men både Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er mere optaget af at sænke topskatten.

- Det er ét stort rod i den blå blok, konstaterer Nicolai Wammen.

Østergaard: Løkke taler til "os" og "dem"

SF’s formand Pia Olsen Dyhr roser talen, men mener, at der er ”for langt mellem de flotte ord og Løkkes politik”.

- Det virker helt malplaceret, når statsministeren taler om at bruge flere penge på, at de rigeste skal betale mindre til fælleskassen, når man ude i kommunerne sparer markant på børnehaver, skoler og hjælp til vores ældre. Det er også helt skævt at tale om at styrke landdistrikterne, når man samtidig lukker regionale uddannelser, som er vigtige for selvsamme landdistrikter, siger hun i en skriftlig kommentar.

Den radikale leder Morten Østergaard synes, Løkke sagde meget rigtigt i sin tale. Men han efterlyser, at ordene gøres til handling.

- Talen handlede meget om flygtninge. Men det var en tale til "os" om "dem". Og det er nok det første skridt. At holde op med det. Flytninge kommer ikke for at tage vores velfærd. Løkke skulle have sagt som Merkel i går: hvis vi lykkedes med integrationen, så kan det her være et positivt bidrag. Så vi er klar. Det er svært, men det kan gøres, skriver Morten Østergaard på Facebook.