Politik

Socialdemokraternes asylpolitik splitter rød blok

Socialdemokraternes linje på udlændingespørgsmålet skaber en del debat i disse dage.

Onsdag er ingen undtagelse. I Ekstra Bladet onsdag er der skarp kritik til Socialdemokraterne fra vennerne i rød blok.

- Der er i øjeblikket ingen stærk opposition, efter at Socialdemokraterne har lagt sig så tæt op ad Venstre. Det er helt legitimt, at Socialdemokraterne gør det, men vi er bare uenige, siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, til avisen.

Andre partier også ærgerlige

SF-formand Pia Olsen Dyhr holder sig ikke tilbage.

- Der er noget, der tyder på, at Svend Aukens Socialdemokrati er afgået ved døden, siger Pia Olsen Dyhr, der i det hele taget ikke er begejstret for rød bloks ageren på asylområdet:

- Der findes utopisterne, som jeg vi kalde Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Alternativet. De ser slet ikke ingen udfordringer eller problemer med antallet af flygtninge.

- I den anden kategori er Socialdemokraterne, som er villige til at stemme for lovforslaget om at fjerne værdigenstande fra flygtninge. Der synes jeg, at grænsen går. Det synes jeg også, den gør ved forslaget om familiesammenføringer.

De Radikale har længe udtrykt utilfredshed med Socialdemokraternes linje på asylområdet. Væk er den fælles politik fra SR-regeringen.

- Dansk politik har ændret sig. Der findes ikke længere en rød og blå blok.

- Socialdemokraterne og Venstre klistrer sig op ad hinanden for at komme tæt på Dansk Folkeparti i udlændingepolitikken, siger De Radikales næstformand i folketingsgruppen, Sofie Carsten Nielsen.

Mette F. ligner ikke samlende figur

Enhedslistens Søren Søndergaard fastslår, at han ikke er overrasket.

- Helle Thorning (tidligere statsminister for Socialdemokraterne, red.) var enormt stolt af deres udlændingestramninger, hvor man ikke kunne få familiesammenføringer så hurtigt, siger han.

Konklusion: Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, ligner ikke en samlende frontfigur i rød blok i øjeblikket.

Socialdemokrater afviser

Partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, afviser kritikken.

- Den her sag er for vigtig til at lave politisk fnidder ud af. Socialdemokratiet samarbejder både med de partier, der ligger til venstre og til højre for os.

- Jeg mener, at denne her udfordring er så stor, at alle må tage ansvar til gavn for Danmark i stedet for at kaste sig ud i politiske skænderier, siger Wammen.