Politik

Radikale kræver ny udlændingepolitik af kommende S-regering

Socialdemokraterne kan glemme alt om at fortsætte partiets stramme udlændingepolitik, hvis oppositionen vinder det næste folketingsvalg.

Sådan lyder meldingen fra Radikale Venstres leder Morten Østergaard til den tidligere regeringspartner, som han siden valget i juni har set "drive væk" fra den linje på udlændingeområdet, som de to partier stod last og brast om i årene med først SRSF- og senere SR-regeringen.

- Der gør sig det samme gældende som altid: Hvis vi har mandaterne, skal politikken også afspejle det. Derfor kommer der selvfølgelig en anden udlændingepolitik. Det er vi garanten for, siger han i et årskavalkade-interview med TV 2's politiske analytiker Thomas Funding, der sendes tirsdag på TV 2 News.

Forholdet mellem de to partier er "som sådan fint", siger Østergaard, men Socialdemokraterne har truffet det, han kalder "nogle strategiske beslutninger", som har bevæget partiet i retning af Venstre og Dansk Folkeparti på udlændingeområdet.

- Det er en ærlig sag, at man har et andet synspunkt nu. Det kan jeg jo ikke stå på mål for. Man har lavet nogle ting, som er helt himmelråbende. Eksempelvis at man kan spærre folk inde uden at stille dem for en dommer. Her er nogle ting, hvor kursen skal lægges om, så vi ikke passiviserer flygtninge, men er vores ansvar bevidst og udviser en generøsitet, hvor der mere end nogensinde er brug for den, lyder det fra Morten Østergaard.

Man skal ikke tage os for givet

Han er ikke i tvivl om, at det nok skal lade gøre at finde et fælles fodfæste igen.

- Det føler jeg mig overbevist om - belært af erfaringen. Men man skal ikke tage vores stemmer for givet. Det er der aldrig kommet noget godt ud af, siger han og understreger:

- Vi vil, når situationen byder sig til, være i stand til at sætte vores synspunkter igennem, og der kan jeg bare sige klart og tydeligt, at en regering, vi bringer til magten eller er en del af, kommer selvfølgelig til at give plads for at de radikale synspunkter også på det her område vinder gehør. Omvendt kan man selvfølgelig ikke forlange, at det bliver 100 procent som vi vil have det.

Ifølge Morten Østergaard er det "ikke afgørende" for Radikale Venstre at komme i regering igen. Men, siger han:

 Vi går altid efter at komme i regering, hvis regeringen fører den rigtige politik. 

Men hvad nu hvis Socialdemokraterne afviser at bøje sig for jeres udlændingepolitik? - Det er jo Socialdemokraternes valg hvordan vi skal samarbejde. Det her handler ikke om parlamentarik. Vi peger på Mette Frederiksen - det kan man være tryg ved. Men det handler om hvilken politik, der føres. Har vi mandaterne, der bringer en regering til magten, kommer den til at føre en anden politik på det her område end der bliver ført nu, og det vil der være god brug for.