Politik

S vil ikke skrotte konventioner - men afviser ikke ændringer

Se hele interviewet med Mette Frederiksen mandag 10.30, 14.30, 18.30 og 00.00 på TV 2 News eller på TV 2 Play.

Der er udfordringer ved nogle af de konventioner, som Danmark har tilsluttet sig på flygtninge- og asylområdet, men det er at gå for vidt at sige, at de har spillet fallit.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) søndag over TV 2 åbnede for at "justere spillereglerne", som han formulerede det.

- Jeg er altid villig til at diskutere internationale forhold, men man skal træde varsomt. I den verden vi er i lige nu, er der grund til at holde sammen i det internationale spor. Og jeg når ikke til den konklusion, at konventionerne har spillet fallit. Jeg synes vi skal tage tingene i den rigtige rækkefølge. Der er en flygtningekrise, der skal løses her og nu, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Nej til dansk enegang

Statsministeren understregede søndag, at et eventuelt opgør med konventionerne ikke er noget, Danmark kan gøre alene i givet fald.

- Jeg har jo ikke mulighed for at sætte et instrument igennem, hvor vi uden samarbejde med resten af Europas lande kan begynde at returnere folk, lød det søndag fra Lars Løkke Rasmussen.

Det er Mette Frederiksen enig med ham i.

- Danmark skal passe på med ikke at gå enegang i forhold til at nedbryde de få internationale spilleregler, der er, men eksempelvis statsløsekonventionen har nogle oplagte problemer i sig, lyder det fra den tidligere justitsminister.

Netop statsløsekonventionen betyder, at en person ikke kan udelukkes fra at få dansk statsborgerskab selv om han af PET vurderes at udgøre en fare for rigets sikkerhed. Dermed går konventionen for vidt, mener Mette Frederiksen.

- Konventionen beskytter en, som ikke skal beskyttes - og beskytter ikke alle os andre, siger hun, der understreger, at Danmark skal holde konventionerne så længe vi har skrevet under på dem. 

Se hele interviewet med Mette Frederiksen mandag 10.30, 14.30, 18.30 og 00.00 på TV 2 News eller på TV 2 Play.