Politik

Har forsøgt at råbe politikere op i årevis: Alt for lidt fokus på muslimske piger

Der har været alt for lidt fokus på de unge, muslimske kvinder i forhold til anti-radikalisering, for her gælder de samme mekanismer, som gør sig gældende i forhold til unge, muslimske mænd, der bliver radikaliseret.

Sådan lyder det fra Khaterah Parwani, der er juridisk rådgiver i og næstformand for Exitcirklen, der især forsøger at hjælpe unge kvinder udsat for social kontrol, herunder religiøs social kontrol.

Hun har siden 2013 forsøgt at råbe politikerne op om den manglende indsats i forhold til unge, muslimske kvinder og hilser derfor et nyt forslag om fokus på øget ligestilling i de muslimske miljøer fra De Radikale velkommen.

- De unge kvinder søger også mod radikaliserede miljøer, fordi de savner det samme fællesskab, som de unge mænd. Der er jo også et søsterskab indenfor de radikaliserede miljøer, som er ret stærkt og som tiltrækker mange unge kvinder. Noget andet er, at de også forelsker sig og havner i en realation til en ’bad guy’, som mange andre unge kvinder gør, fortæller Khaterah Parwani.

Ingen initiativer på gadeplansniveau til unge kvinder

I en rapport fra juni 2014 vurderede PET-afdelingen Center for Terroranalyse, at også kvinder er rejst fra Danmark til Syrien for at kæmpe med terrororganisationen Islamisk Stat (IS). Det samme gør sig gældende i forhold til Sverige, der i starten af december efterlyste en 17-årig pige, der var mistænkt for at rejse til Syrien for at kæmpe sammen med IS. Hun blev den 8. december anholdt i Østrig.

Men mens der i flere år har været initiativer på gadeplansniveau for de unge, muslimske mænd, så har kvinder været overset i den politiske debat, lyder det fra Khaterah Parwani:

- Der er eksempelvis ikke noget, der hedder mentorordninger for de unge kvinder, der forlader hjemmet. Kvinder er og bliver mødre, og det er dem, der går hjemme, så de er en vigtig del af opdragelsen, siger hun til TV 2 og fortsætter:

- Med pigerne skal vi arbejde for at give dem et exit-program – noget, som vi overhovedet ikke har diskuteret i den politiske debat endnu. Vi skal give begge køn nogle redskaber, der gør, at de ikke havner i de radikaliserede miljøer, eller at unge piger føler et behov for at rejse til Syrien.

Kommunikation mellem forældre og piger et stort problem

Hun fremhæver, at udover ligestilling mellem kønnene – sådan som De Radikale med deres forslag fokuserer på – så er især kommunikationen mellem forældrene og de unge piger et stort problem:

- Jeg arbejder med unge piger, der forlader hjemmet og i samtlige af sagerne har manglende kommunikation mellem den unge pige og hendes forældre været et problem – og hvis der har været kommunikation, har det været med vold til følge, siger Khaterah Parwani.

- Så når pigen får nogle problematiske relationer, har hun ingen at henvende sig til – og så begynder de at leve et parallelt liv, som forældrene ikke kender noget til. Det er dét, vi skal have gjort op med – vi skal støtte op om kommunikationen mellem forældrene og den unge pige, så hun ikke søger et andet fællesskab.

- De har nogle forkvaklede forbilleder

Ifølge Khaterah Parwani bliver hun lige nu kimet ned af folkeskole- og gymnasielærere, der efterlyser mentorer og konfliktmæglere – voksne, der kan forklare de unge kvinder, hvordan de kan løse konkrete problemer. Det skyldes ifølge Khaterah Parwani, at de unge kvinder ikke har nogen rollemodeller at se op til.

- De har nogle forkvaklede forbilleder, fordi de har dem i det miljø, som de kommer fra – et i forvejen meget uoplyst miljø. Så rollemodeller betyder meget og ikke kun for drengene, men også pigerne.

Derfor foreslår De Radikale blandt andet også, at de 100 millioner kroner, som partiet vil afsætte, skal bruges på fortsat at udvikle såkaldte dialogteams, der skal give lærere og pædagoger på de danske folkeskoler konkrete redskaber til at kunne tage dialogen med de unge kvinder og deres forældre.

Det sker efter konkrete forslag fra blandt andet Exitcirklen:

- Jeg har foreslået De Radikale og mange andre partier, at der skal være nogle talspersoner, der har styr på miljøet og som forstår kommunikationen i miljøet og derigennem kan kommunikere på samme bølgelængde.

Behov for at skille tingene ad i R-forslag

Hun roser De Radikales forslag, men fremhæver som et kritikpunkt, at forslaget favner alt for bredt.

- Det er et stort skridt på vejen, men forslaget er en kæmpe mundfuld, så man skal rydde lidt op i det. Det er f.eks. en god ide at skille tingene lidt ad – hvornår snakker vi om ligestilling, hvornår snakker vi om køn og seksualitet, hvornår snakker vi om radikalisering, og hvornår snakker vi om kulturel identitet, siger Khaterah Parwani.

Det er uvist, hvor mange kvinder, der udrejser fra Danmark til Syrien. Ifølge magasinet "Dansk Kommuner" viste en opgørelse i april fra Center for Terroranalyse under PET, at i alt 115 personer rejste fra Danmark til borgerkrigen i Syrien, men PET ville ikke oplyse, hvor mange blandt dem, der var kvinder. 

Ifølge TV 2’s politiske analytiker, Thomas Funding, bunder De Radikales forslag i partiets ønske om at sende et signal om, at der er flere lag i De Radikales udlændingepolitik. Samtidig forsøger partiet at appellere til de borgerlige, der er træt af Venstre og Dansk Folkepartis strammerlinje i udlændingepolitikken. Det kan du læse mere om her.