Politik

Khader undrer sig over smykke-lovforslag

Det undrer de Konservatives integrationsordfører, Naser Khader (K), at regeringen flere gange har sidestillet lovforslaget, som gør det muligt at beslaglægge værdigenstande fra flygtninge, med de regler, der gælder for kontanthjælpsmodtagere.

Reaktionen kommer, efter at flere jurister i Politiken slår fast, at der ikke er tale om en sidestilling af udlændinge og danske kontanthjælpsmodtagere.

Hvis en dansk statsborger søger om kontanthjælp, vil man nemlig aldrig kunne tage et guldarmbånd fra folk.

- Det er tankevækkende. Det undrer mig, at juristerne i Integrationsministeriet ikke har gjort opmærksom på det, siger Naser Khader og fortsætter:

- Vi politikere er jo ikke jurister, og vi tager udgangspunkt i aftaletekster og lovpapirer. Og hvis man ikke kan sidestille de her to ting, så må det fremgå mere præcist, siger Naser Khader til Ritzau.

Han har flere gange efterlyst mere klarhed om loven.

- Det understreger igen, at vi bliver nødt til at se på den her del af lovforslaget endnu en gang.

- Derfor har jeg skrevet til Inger Støjberg (V) (udlændinge- og integrationsminister, red.), at vi bliver nødt til at mødes efter nytår og se det igennem, for debatten er blevet fuldstændig afsporet, siger han.

Grænse skal præciseres

Formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, som repræsenterer 50 advokater med ekspertise i asylsager, familiesammenføring og udlændinges retsstilling, Jytte Lindgaard, siger til Politiken, at regeringen vil tage meget skrappere midler i brug over for flygtninge end over for kontanthjælpsmodtagere.

- I loven om aktiv socialret, som kontanthjælpsmodtagere er underlagt, er der ikke hjemmel til hverken at visitere folk eller beslaglægge ejendele, som der i det nye lovforslag er lagt op til at give politiet ret til over for flygtninge - så skal man forbi fogedretten først. Så det er slet ikke sammenligneligt, siger hun til Politiken.

Naser Khader holder fast i, at han støtter princippet om, at hvis en flygtning kommer til Danmark med en formue, skal Danmark ikke bruge skattekroner, mens vedkommende venter på at få asyl.

Men grænsen for hvilke værdier, der skal beslaglægges, skal præciseres.

- Vi fra de Konservative vil ikke være med til at tage personlige smykker, uanset hvad de koster. Men har flygtninge medbragt formue, mener jeg, man skal holde fast i, at det skal man bruge først, inden man bruger offentlige penge, siger Naser Khader.