Politik

E-cigaretter snart forbudt for børn og unge

Regeringen indfører nu skrappere regler for de såkaldte e-cigaretter.

E-cigaretter bliver forbudt i al offentlig transport og taxaer, det bliver forbudt på skoler, det bliver forbudt at reklamere for e-cigaretter og det bliver forbudt at sælge e-cigaretter til unge under 18 år.

- Vi indfører nu nogle regler, der sikrer, at hvor der er børn, gælder der et forbud, siger Sundheds- og Ældreminister Sophie Løhde.

Skal selv bestemme politikken

Samtidigt skal alle arbejdspladser, cafeer og barer fremover selv beslutte deres politik i sagen, og cafeer og barer skal tydeligt skilte med, om man tillader gæsterne at dampe på e-cigaretter.

- Vi vil ikke forbyde det, men alle skal selv formulere en politik. Jeg tror langt de fleste vil sidestille det her med de regler, der gælder i rygeloven. Jeg tror det bliver forbudt langt de fleste steder, siger Sophie Løhde.

En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fra 2013 viser, at omkring 150.000 danskere damper på e-cigaretter, heraf er der omkring 50.000, der gør det hver dag.

Nikotin i e-cigaretter er ulovligt

De fleste (56 procent) gør det for at holde op med at ryge, mens 42 procent siger, at de gør det for at begrænse deres tobaksforbrug. Fem procent angiver selv, at de er afhængige af at dampe på e-cigaretter.

I dag er det tilladt at sælge e-cigaretter og tilbehør, men ikke at sælge e-cigaretter med indhold af nikotin. Ikke desto mindre er langt det største forbrug af e-cigaretter produkter, der indeholder nikotin. Ifølge en undersøgelse af danskernes rygevaner fra 2012, sagde 72 procent af e-cigaret-brugerne dengang, at de altid brugte nikotin. Kun otte procent sagde, at de aldrig brugte nikotin.

Regeringens forslag forventes vedtaget i løbet af foråret. Der er på forhånd indgået et forlig på området, så forslaget er sikret flertal.

E-cigaretter

En e-cigaret består af et lille metalrør, der indeholder en lille beholder af væske. Strøm fra et batteri får væsken til at fordampe, så brugeren kan inhalere opvarmet damp i lungerne.

Videnskabelige undersøgelser viser, at skadevirkningerne fra dampen er meget små, sammenlignet med skaden fra tobaksrøg. Hvis e-cigaretten indeholder nikotin, optages den i blodbanerne på samme måde som nikotinen fra en almindelig cigaret.

Væskerne kan fås med mange forskellige smagstilsætninger – som frugt, krydderier, slik, spiritus eller tobak. Desuden kan væskerne fås med varierende indhold af nikotin.

I Danmark er det kun den helt nikotinfrie væske, der er lovlig. Det kræver en særlig tilladelse at sælge nikotinholdige produkter i Danmark, fordi det betragtes som et lægemiddel, og der er aldrig nogen, der har søgt – eller fået – tilladelse til at sælge nikotinholdig væske.

Sundhedsstyrelsen samlede vurdering af e-cigaretter er, at de langsigtede sundhedsvirkninger er usikre. Det betyder, at Sundhedsstyrelsen fraråder e-cigaretter for børn og gravide kvinder, og at man fraråder dampning på e-cigaretter indendørs for ikke at udsætte andre for ”passiv dampning”.

Videnskab.dk, Sundhedsstyrelsen.