Politik

Naturforening: Miljøet får én på siden af hovedet

Mens landmændene og slagteriarbejderne glæder sig over blå bloks nye landbrugspakke, vækker den hovedrysten hos Danmarks Naturfredningsforening.

Her kalder præsident Ella Maria Bisschop-Larsen pakken for "en sort julegave til miljøet".

- Landbruget får en hjælpende hånd, mens miljøet for en ordentlig én på siden af hovedet, siger hun til Ritzau.

Forringelse af naturen

De fire blå partier bag aftalen fremhæver selv, at landmænd fremover ikke skal mødes af de samme miljømæssige krav, men at der i stedet skal kigges konkret på, om et landbrug ligger tæt på eksempelvis et sårbart vandområde eller langt fra.

Kravene vil så være forskellige fra landmand til landmand. Det er en forringelse for naturen, mener Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Hele formålet er at give landbruget lov til at tjene penge her og nu ved at forurene mere, siger hun og tilføjer:

- Nogen skal rydde op. Og når man skal betale for oprydningen, så skal landmanden have penge for at indskrænke den produktion, som han lige nu med aftalen får lov til at øge. Så landmanden får sin fortjeneste tre gange, mens naturen taber.

R og S: Aftalen er for sort

Socialdemokraterne og de Radikale forlod mandag aften forhandlingerne med samme argument: At aftalen ville blive alt for sort.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) afviser kritikken og forsikrer, at aftalen "leverer fuldt ud på miljøbeskyttelse". Men det er der ikke belæg for i selve pakken, lyder modsvaret fra naturfredningsforeningen:

- Regeringen giver landbruget lov til at forurene noget mere, selv om man ved, at det belaster vandmiljøet og naturen. Når man gøder mere, kommer der mere sprøjtegift, og det ved regeringen godt, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Sidste år beskæftigede fødevaresektoren i Danmark 140.000 personer og eksporterede for 148 milliarder kroner ifølge Miljø- og Fødevareministeriet.