Politik

Langballe: Derfor forlader Corydon politik

En af de mest betydningsfulde politikere de seneste fem år forlader nu Christiansborg. 

Socialdemokraten Bjarne Corydon, der var finansminister i Thorning-regeringen, skal fremover arbejde for det internationale konsulentbureau McKinsey. Og det er ikke overraskende, at Corydon efter sommerens valgnederlag nu finder sig et andet job, vurderer TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Det er ikke for alvor overraskende. Corydon var den mest centrale minister, mest centrale tænker under Helle Thorning-Schmidts regeringstid. Den politiker, der var allertættest på statsminister Helle Thorning-Schmidt. Hans socialdemokrati var på mange måder et andet socialdemokrati end det, Mette Frederiksen arbejder for, siger Anders Langballe og fortsætter:

- At kalde det overraskende, at han søger nye græsgange, det vil jeg ikke sige. Men det er en stor personlighed og en markant politiker, der forlader dansk politik.

Han mener samtidig, at det ikke kan undgå at svække det største parti i rød blok, når en af de mest toneangivende personer de seneste år nu ikke længere er en del af projektet. 

- På mange punkter er det jo en svækkelse, for han har været en meget meget central arkitekt i socialdemokraterne de seneste mange år - har siddet på en central post og haft en central rolle i partiets ledelse. Mange har dog bemærket, at Corydons tilstedeværelse på Christiansborg og i Folketingsgruppen har været ganske begrænset den seneste tid. Og rygterne om, at han var på vej væk fra Christiansborg, har også floreret bredt. 

- Andre vil sige, at han også har været en sten i skoen, en klods om benet på Socialdemokraterne, fordi han har stået for nogle markante ændringer i partiet, som mange ønsker at skubbe til side, siger Anders Langballe. 

Skal rådgive regeringer

Bjarne Corydon skal som ny global direktør for konsulentfirmaet The McKinsey Center for Government blandt andet arbejde med at hjælpe vestlige lande med at øge produktiviteten i den offentlige sektor, samt udvikle velfærden, forklarer han i et interview med Berlingske.

- Danmark er et af de lande i verden, hvor vi mest offensivt har forsøgt at bruge vores fællesskab til at nå store samfundsmæssige mål. Jeg har været finansminister i en regering, som iværksatte mange forandringer og  reformer. De erfaringer kan jeg bringe i spil i andre sammenhænge. Derudover har jeg erfaring med, hvordan man styrer et samfund som det danske, og de erfaringer vil jeg kunne bruge, siger den tidligere finansminister.

Bjarne Fog Corydon

  • Født: 1. marts 1973 i Kolding.
  • Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 2000.
  • 2000-2005: Politisk-økonomisk rådgiver for den socialdemokratiske ledelse på Christiansborg.
  • 2005-2011: Stabschef for Helle Thorning-Schmidt og leder af Analyse- og Informationsafdelingen i Socialdemokratiet.
  • Siden 1992 medlem af Socialdemokratiet.
  • 1996: Barselsvikar for Helle Thorning-Schmidt i EU-Parlamentet.
  • 2011: Opstillet for S i Esbjerg og valgt til Folketinget.
  • 2011: Udpeget som finansminister fra 3. oktober 2011 til 28. juni 2015.
  • 2015: Forlader dansk politik til fordel for toppost i McKinsey.

Privat: Gift med Nina Eg Hansen, som han har fire børn med. Inkarneret fan af fodboldklubben Liverpool og bosat på Amager. Ritzau: Foto: Scanpix