Politik

Enhedslisten om Corydon-skifte: Uskønt og problematisk

Det er kritisabelt, når en af dansk politiks mest magtfulde personer skifter til et job hos et privat konsulentfirma så kort tid efter et valg.

Det mener Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted, efter at den tidligere finansminister Bjarne Corydon tirsdag har meddelt, at han fremover skal arbejde for det store internationale konsulentfirma McKinsey.

- Jeg synes, det er et problem. Og jeg synes det er uskønt, når vi ser de her situationer, hvor vi har en minister, der lige har haft ansvaret for et område og umiddelbart efter sin ministertid skifter over. Vi så det også med Karen Hækkerup, som skiftede fra fødevareminister til Landbrug & Fødevarer. Den her sammenblanding af politiske hverv og personlig karriere er uheldig, og jeg tror, at det er noget af det, der kan være med til at skabe en stigende mistillid til politikere blandt befolkningen, siger Pelle Dragsted.

Han understreger, at Finansministeriet under Corydons ledelse gjorde flittigt brug af McKinseys konsulentydelser.

- McKinsey er storleverandør til Finansministeriet. De var blandt andet meget aktive under folkeskolereformen. Vi kan også huske historierne om at McKinsey havde inviteret medarbejdere i Finansministeriet på meget dyre middage. Så vi har altså at gøre med et ministerium og en konsulentgigant, som har haft en meget intim relation. Og når man umiddelbart efter så ser den tidligere finansminister hoppe over i et vellønnet job, kan jeg godt forstå, at reaktionerne er lidt voldsomme.

Selv forstår Corydon ikke kritikken.

- Det fungerer jo helt regelret, den slags. Det er ikke ministeren, der sidder og træffer beslutning om, hvilke konsulentydelser, man køber. Det er embedsværket, og det foregår fuldstændigt professionelt. Så den sag er der ikke noget som helst i, siger den tidligere finansminister til TV 2.

Enhedslisten og Bjarne Corydon har langt fra haft et hjertevarmt forhold i de knap fire år, hvor Enhedslisten var parlamentarisk grundlag for Thornings regering.

- Man kan håbe på, at han kan lave færre ulykker i McKinsey, end dem han nåede at lave som finansminister med salget af Dong, indgrebet overfor lærerne og privatiseringen af velfærd, lyder det fra Pelle Dragsted.  

Bjarne Fog Corydon

  • Født: 1. marts 1973 i Kolding.
  • Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 2000.
  • 2000-2005: Politisk-økonomisk rådgiver for den socialdemokratiske ledelse på Christiansborg.
  • 2005-2011: Stabschef for Helle Thorning-Schmidt og leder af Analyse- og Informationsafdelingen i Socialdemokratiet.
  • Siden 1992 medlem af Socialdemokratiet.
  • 1996: Barselsvikar for Helle Thorning-Schmidt i EU-Parlamentet.
  • 2011: Opstillet for S i Esbjerg og valgt til Folketinget.
  • 2011: Udpeget som finansminister fra 3. oktober 2011 til 28. juni 2015.
  • 2015: Forlader dansk politik til fordel for toppost i McKinsey.

Privat: Gift med Nina Eg Hansen, som han har fire børn med. Inkarneret fan af fodboldklubben Liverpool og bosat på Amager. Ritzau: Foto: Scanpix