Politik

Corydon rykker til konsulentbranchens svar på Rolls Royce

- Globaliseringens svar på Jesuiterordenen.

Sådan karakteriseres konsulentvirksomheden McKinsey i bogen ”Dangerous Company” af James O’Shea og Charles Madigan, der sætter et kritisk lys på konsulentbranchen, som den tidligere finansminister Bjarne Corydon nu bliver en del af.

Med 17.000 ansatte på verdensplan fordelt på 109 kontorer og en global omsætning i underkanten af 40 milliarder kroner årligt er McKinsey af de helst store spillere i konsulentbranchen. Og det velansete finanstidsskrift Financial Times har kåret virksomheden som den mest prestigefyldte.

TV 2s finansredaktør Ole Krohn beskriver McKinsey som "konsulentbranchens svar på Rolls Royce". 

- Det er en virksomhed med ganske gode lønninger. Hvis man tager fra høj til lav hos McKinsey i Danmark, så var gennemsnitlslønnen i 2012 på 2,2 millioner kroner, siger han. 

Statens foretrukne

Siden 1972 har virksomheden haft kontor i København – et stenkast fra Christiansborg. Her arbejder lidt over 100 medarbejdere. En af de helt store kunder i den danske forretning er og har været Finansministeriet, som Bjarne Corydon forlod ved regeringsskiftet i sommer.

DR har kortlagt, at Finansministeriet i perioden fra 2009 til 2014 brugte 89 millioner kroner – svarende til 29 procent af det samlede forbrug af konsulentydelser – hos netop McKinsey. Dermed overhalede McKinsey konkurrenterne Boston Consulting Group og Deloitte. 

Blandt de mange opgaver, McKinsey har løst for Finansministeriet var en stærkt omdiskuteret resultatmåling af alle statens 185.000 ansatte, som blev sat i gang i begyndelsen af 2015. Det skete efter en model, som Moderniseringsstyrelsen og McKinsey i fællesskab, som blev mødt med kras kritik fra de ansattes fagforbund.

- Den nye model for god arbejdsgiveradfærd bygger på dansk og international forskning og erfaringer fra offentlige og private virksomheder. Det er her konsulentvirksomheden McKinsey i foråret har bidraget med deres erfaringer og ekspertise, sagde Corydon dengang.

Støttepartierne SF og Enhedslisten var ikke imponerede og kaldte ministeren i samråd om modellen, og politiforbundets formand Claus Oxfeldt var også på banen.

Det var også McKinsey, der i 2014 fik en stor rolle i at føre regeringens reformer af både folkeskolen og erhvervsuddannelserne ud i livet. Også denne gang vakte det kritik fra både forskere i pædagogik og fagforbundet på folkeskoleområdet, Danmarks Lærerforening.

I 2014 vakte det også debat, at tre ansatte i Finansministeriet havde ladet McKinsey betale en middag på en af Københavns bedste restauranter, Alberto K. Den middag lå ”uden for normal god adfærd for ministeriets ansatte”. Debatten skyldtes ikke mindst, at Finansministeriets daværende departementschef tidligere har været partner i netop McKinsey.