Træt Jens Rohde modtaget med åbne arme: - Det føles rigtig godt

Det var med åbne arme og store smil, at den radikale folketingsgruppe her til morgen bød partiets nye medlem, europaparlamentarikeren og viceborgmester i Viborg, Jens Rohde, velkommen.

Efter bruddet med Venstre i lørdags erkendte hovedpersonen selv, at han var noget træt. Men han glæder sig over modtagelsen.

- Det føles rigtig godt. Det er dejligt at blive budt velkommen på den måde. Både Morten og gruppen og det radikale bagland som sådan har budt mig velkommen. Jeg har fået rigtig mange henvendelser. Det er rart, når man vælger et nyt sted. Det er ikke nogen selvfølge, når man hedder Jens Rohde, at man bliver budt velkommen, sagde han før mødet.

Både partiformand Morten Østergaard eller gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen havde svært ved at få armene ned.

- Vi er glade for at have flere inden for dørene, som vil kæmpe en vigtig kamp, fordi det værdiskred, der er i gang i ly af flygtningekrisen er en alvorlig sag. Hvis ikke vi for alvor står op imod det, risikerer vi om få år at se tilbage på den her tid og være kede af, at vi ikke håndterede krisen på en langt mere værdig og ordentlig måde, lød det fra Østergaard.

'Jeg har betalt en høj pris'

Sofie Carsten Nielsen lod forstå, at hun havde haft mange diskussioner med Jens Rohde gennem de senere år – også nogle, offentligheden ikke kender til.

- Mange af dem handler om, at vi faktisk er enige om hvilken retning Europa skal gå i. Jeg glæder mig til at kæmpe side om side med ham, sagde hun.

Hovedpersonen selv lagde ikke skjul på, at han glæder sig over, at han nu er medlem af Danmarks vel nok mest EU-begejstrede parti.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at når det gælder den pro-europæiske indstilling, har jeg betalt en rimelig høj pris for tre år siden på Venstres landsmøde. Jeg blev valgt på trods og fik stemmer på trods af, at jeg kørte en væsentlig mere pro-europæisk linje end den, Venstre gik til valg på, sagde Rohde om situationen i 2013, hvor han blev vraget som spidskandidat efter en EU-begejstret kronik i Politiken.

Stemmer i blandt andet Venstres bagland har kritiseret, at Jens Rohde ikke har nedlagt sit mandat. Men det mener Rohde ikke, han burde gøre.

- Jeg mener, jeg selv har tilkæmpet mig det her mandat. Mit værdiliberale grundlag og proeuropæiske indstilling, som jeg lovede at føre videre i parlamentet, hvis jeg blev valgt, er jo nøjagtig den samme i dag som den var som den var før i dag. Hvis jeg nu smuttede, kunne det jo være, der kom en lidt mindre proeuropæisk ind, og det er jo heller ikke rimeligt, sagde han.

Sort kaffe

Men som Venstre-medlem gennem hele sit voksne liv må der da være noget ved Radikale Venstre, han har lidt svært ved at sluge. Eller hvad? Efter lidt tøven erkendte Rohde, at han og det nye parti har en knast på ét punkt. Café latte.

- Jeg foretrækker kaffen sort, grinede Jens Rohde.

- Men jeg er nok den eneste venstrepolitiker, der har stået på Folketingets talerstol helt tilbage i 90’erne og sagt, at jeg var fan af Marianne Jelved. Der er muligt, der er ting, vi skal diskutere. Politik er ingen statisk størrelse, så det tager jeg helt roligt.

Den seneste tid har mange Venstre-folk beskyldt ham for at være radikal. Og han har heller ikke kunnet møde en radikal uden at vedkommende ”har trukket et medlemskort op af tasken”.

- På et eller andet tidspunkt begynder man at tro på det.

Ved siden af sit virke i Europaparlamentet er Jens Rohde viceborgmester i Viborg. Og det lå i kortene, at han ved næste kommunalvalg i 2017 skulle være spids- og dermed borgmesterkandidat. Ambitioner, han ikke har lagt på hylden.  

- Jeg satser på at kunne stille et stærkt hold for Radikale Venstre i Viborg. Det bliver en spændende udfordring. Hvis det så kan lade sig gøre at hive nogle mandater ind og som minimum kan blive tungen på vægtskålen, så får Radikale Venstre en stærk stemme i Viborg, lød det fra Rohde inden han gik ind til gruppemødet.