Politik

K gjorde alvor af truslen: Regeringen i mindretal om udviklingsbistand

Regeringen går på juleferie med et nederlag i bagagen.

Det står klart efter dagens møde i Folketinget, hvor regeringen kom i mindretal om udviklingsbistanden.

Det var SF, der stillede et beslutningsforslag om at gennemføre de budgetterede udbetalinger af udviklingsbistanden for 2015 - som regeringen ellers havde lavet besparelser på.

Med forslaget vil regeringen dermed udbetale cirka 1,4 milliarder kroner, så udviklingsbistanden i år udgør 0,8 procent af bruttonationalindkomsten.

Khader: Man må invitere os, hvis man vil have os med

Det var Det Konservative Folkeparti, der som ventet leverede de fire afgørende stemmer – som altså var blanke.

- Vi er enige med SF i, at et passende niveau for dansk udviklingsbistand er 0,8, sagde Naser Khader under andenbehandlingen her til formiddag.

Tidligere kaldte han det over for Ritzau en ”uskik” at skære på udviklingsbistanden.

- Vi er parlamentarisk grundlag, men vi vil ikke tage ejerskab over noget, vi ikke har været involveret i. Hvis de havde indkaldt os til drøftelser, kunne man måske have fundet et kompromis og set på de enkelte projekter. Men den mulighed fik vi ikke. Så derfor siger vi: Fremover skal I ikke tage vores stemmer for givet. Vi vil gerne inddrages, hvis man regner med vores stemmer, sagde Naser Khader.

54 stemte for, 51 stemte imod, mens de fire tilstedeværende konservative medlemmer hverken stemte for eller imod.

Regeringen behøver ikke respektere flertallet

En regering er ikke altid juridisk forpligtet til at følge et flertal i Folketinget. Det danske demokrati er underlagt negativ parlamentarisme. Det betyder, at den til enhver tid siddende regering ikke må have et flertal imod sig. Men princippet er ikke absolut. Mens regeringen er tvunget til at følge et lovforslag med flertal, kan den godt ignorere et beslutningsforslag. Historisk set har regeringer, der er kommet i mindretal, taget konsekvensen ved at udskrive valg eller overdrage magten til oppositionen. Der er dog undtagelser. Da SR-regeringen i maj 2014 kom i mindretal om udbetaling af børnecheck, valgte daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), at ignorere flertallet i Folketinget. 

Kilder: ft.dk, Politiken, Berlingske og DR.