Politik

Udenrigsminister vil sende migranter hjem uden om EU

Torsdag mødes udenrigsminister Kristian Jensen (V) i København med kolleger fra syv andre europæiske lande.

Målet er at drøfte et samarbejde om at få illegale migranter sendt tilbage til deres hjemlande hurtigere, end det foregår i dag.

- En kreds af lande skal se på, hvordan vi kan lægge yderligere og fælles pres på de lande, hvorfra vi i dag modtager mange migranter, som ikke er flygtninge.

- De skal tage deres egne borgere tilbage, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Flere ideer på bordet

Blandt de ideer, der er på bordet, er blandt andet at tilbyde migranternes hjemlande øget bistand eller studiepladser, hvis de bliver bedre til at få deres landsmænd tilbage.

De øvrige syv lande omfatter blandt andet Finland og Norge, der ikke er EU-medlem. Danmark er som følge af retsforbeholdet heller ikke en del af EU's fælles aftaler.

- De danske tiltag er et udtryk for, at der er uenighed blandt EU-landene om, hvor langt man kan gå ad dette spor, og vi vil fra dansk side gå længere, siger Kristian Jensen til avisen.

Professor: EU har det svært

Professor Marlene Wind ser det danske initiativ som endnu et eksempel på, at EU-samarbejdet har det svært.

- Vi ser et EU, som ikke længere har tillid til de institutioner, som er udviklet igennem de seneste 50 år, og fordi landene ikke længere er enige, så bryder man ud og går solo og laver egne aftaler, og det er selvfølgelig dybt problematisk, siger hun.

Både Dansk Folkeparti og Konservative bakker op om det mulige samarbejde, mens De Radikales tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard mener, at man bør søge at løse problemet inden for EU-systemet.