Politik

Slut med at tælle au pair-piger med: Nu skal Gentofte tage tre gange så mange flygtninge

Au pair-piger tæller ikke længere med, når Udlændingestyrelsen beregner, hvor mange flygtninge kommunerne skal modtage, og det betyder, at Gentofte Kommune står til at modtage tre gange så mange flygtninge i 2016 i forhold til, hvad der var beregnet tidligere.

Reglerne er nemlig blevet ændret i forbindelse med offentliggørelsen af en ny kvotefordeling af flygtninge for 2016, hvor prognosen er opjusteret fra 12.000 til 17.000 flygtninge.

Ændringen er opsigtsvækkende, fordi lokalavisen Villabyerne i november skrev, at Gentofte Kommune kunne holde andelen af tildelte flygtninge nede, fordi blandt andet au pair-piger talte med i beregningen.

Dengang vakte ”tricket” opsigt på Christiansborg, og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg gjorde det klart, at hun ville se på reglerne.

Det er altså sket nu – og det ikke kun au pair-piger, der ikke længere tæller med i beregningerne.

- Det giver god mening at ændre beregningsmodellen, så blandt andet au pairs, forskere, landbrugspraktikanter, arbejdstagere og studerende fra udlandet ikke længere tæller med. Fordelingsnøglen for, hvor mange flygtninge en kommune bør modtage, skal afspejle den reelle integrationsopgave, og derfor fjerner vi nu disse grupper fra regnestykket, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i en pressemeddelelse.

Én au pair svarer ikke til én flygtning

For Gentofte Kommune betyder den nye beregningsmodel konkret, at kommunen skal modtage 294 flygtninge i stedet for 117.

De nye tal er ikke noget, der falder i god jord hos borgmester i Gentofte, Hans Toft (K), og han afviser desuden opfattelsen af, at én au pair-pige svarer til én flygtning.

- Der er nogen, der har fået den opfattelse, at en au pair-pige svarer til en flygtning, og sådan hænger det ikke sammen. Hvis man tager de au pair-piger med, der er i Gentofte Kommune, så ville det måske kunne begrunde, at vi skulle have 50 flygtninge med i vores kvote og ikke pludselig 129 mere, siger Hans Toft til TV 2.

Selvom Hans Toft er uforstående overfor, at Gentofte Kommune skal have så mange flygtninge taget i betragtning af den store bebyggelsestæthed i kommunen, så tager han opgaven med at integrere de nye flygtninge til sig.

- Som andre kommuner har vi fået pålagt en opgave, og vi skal selvfølgelig opfylde de pligter, som vi skal opfylde. Men jeg siger bare: Det bliver en rigtig svær opgave, som det er i andre kommuner, ikke mindst når vi ser det i det videre perspektiv og når vi kommer til at se på familiesammenføringer på et senere tidspunkt, siger Hans Toft, der finder det særligt udfordrende at finde passende boliger til flygtningene.