Politik

Klimamyte nr. 4: Danmark er hele verdens klimaduks

Mens vi venter, og hepper på en aftale i Paris, så vil jeg punktere en af de helt stort klimamyter. Nemlig den, at Danmark skulle være hele verdens klimaduks, som slet ikke behøver gøre yderligere for at at styrke den grønne omstilling.

Hvis hele verden gjorde som Danmark, så behøvede vi vel ikke nogen klimaaftale?

Sådan kunne det godt lyde, når vi roser os selv i skåltalerne, eller når vi hører om langtrukne klimaforhandlinger uden resultat - eller taler om lande, der nægter at prioritere den grønne omstilling.

Men sandheden er, at hvis alle gjorde som os, ville kloden stadig være under et enormt pres. Hver dansker klimaforurener nemlig klart mere end den gennemsnitlige verdensborger. Selvom vi i Danmark er kommet langt med omstilling og beskyttelse af klimaet, når vi snakker energi, så har vi stadig langt igen fordi vores udgangspunkt har været rigtig, rigtig højt. Så mens det er rigtigt, at vi er et grønt foregangsland – trods Venstres forsøg på at sætte alt i bakgear – er det også rigtigt, at vi skylder rigtig, rigtig meget. Også derfor er vi nødt til at stramme op, hvis vi fortsat skal kunne ranke ryggen som en lille grøn supermagt.

Det hænger alt samme sammen med, at vi har et højt forbrug. Langt højere end det som indere og kinesere har. Når vi køber varer, som er produceret i for eksempel Indien eller Kina, har det også haft nogle miljø- og klimamæssige omkostninger – selvom udslippet af drivhusgasser ikke sker i vores egen baghave. Hver gang, vi køber nyt, belaster det kloden – både i form af udslip af CO2 og ved at bruge af klodens ressourcer. Vi er så til gengæld også rigtig gode til at begrænse det energiforbrug, der foregår i Danmark, og samtidig kommer den energi, vi bruger, ofte fra vedvarende energikilder. Men hvis vi skal have god, grøn samvittighed i en globaliseret verden er vi altså fuldstændig afhængige af, at fabrikkerne i de fattigere lande producerer på en mere bæredygtig måde, hvis vi skal sænke vores fossilaftryk. Derfor er klimakompensation og overførsel af grøn teknologi så vigtig.

Derudover har vi i Danmark en stor landbrugssektor, hvor der er stor plads til forbedring. Her vil vi med få, billige tiltag sikre en grønnere udvikling af vores samfund og et mere bæredygtigt landbrug. Desværre har vi en regering, der mener, at landbruget skal have lov til at forurene mere. Dansk landbrug skal producere en million grise mere om året og have mulighed for at gøde samtidig med at svækker de miljøkrav, som tværtimod burde skærpes. Konsekvenserne kender vi. Det går ud over grundvand, vandmiljø, klima og i sidste ende skader den stigende forurening din og min sundhed.

Jeg hepper og tror på en aftale i Paris i morgen, men det betyder ikke, at vi kan hvile på laurbærrene. Der er plads til store forbedringer herhjemme.