Politik

Johanne Schmidt: Rystende at Støjberg virker så ligeglad

Der gik ikke mange minutter, fra ombudsmand Jørgen Steen Sørensen udtalte markant kritik af regeringens meget omtalte flygtningeannoncer, før udlændingeminister Inger Støjberg (V) annoncerede en ny omgang annoncer.

- Jeg lever med kritikken, jeg er simpelthen bare ikke enig med ombudsmanden. Og ja, jeg agter at sætte nye annoncer i med de opstramninger, som vi nu gennemfører, sagde Støjberg til TV 2.

Den beslutning får nu både Enhedslisten og SF til at anklage ministeren for at mangle respekt for ombudsmanden som institution, og de kalder nu ministeren i samråd.

- For det første: Det er en meget alvorlig kritik, ombudsmanden kommer med. Og det er ikke så tit, at en ombudsmand i Danmark er så klar i spyttet: Ombudsmanden siger jo faktisk, at Inger Støjberg og regeringen har misinformeret i de her libanesiske aviser, siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

- Jeg synes det er temmelig rystende, at Inger Støjberg virker så ligeglad med at hun faktisk fra ombudsmanden har fået at vide, at hun har indrykket annoncer, som ikke bare er fejlagtige, men misvisende. Og det handler i bund og grund om at vi skal kunne stole på de informationer, som kommer fra myndighederne og regeringen. Det kan vi jo ikke, hvis ministerens reaktion, når hun får at vide, at hun har stået i spidsen for misinformation, er at ryste på hovedet og sige visse vasse.

SF’s integrationsordfører, Jakob Mark, er enig:

- Jeg synes, det er meget bekymrende, fordi det viser, at vi har en minister, der ikke respekterer nogle af grundpillerne i dansk demokrati. Jeg har lige læst forvaltningsret på mit studie. Og noget af det første vi lærte er at man skal respektere ombudsmandens kendelser. Det har vi en minister, der tydeligvis ikke gør.

Schmidt-Nielsen har et andet forslag

Inger Støjberg slår fast, at den nye omgang flygtningeannoncer skal informere om den række af stramninger, som partierne i blå blok og Socialdemokraterne blev enige om i mandags.

Johanne Schmidt Nielsen har et andet forslag til indholdet af annoncerne:

- Det bør gøre indtryk på en minister, hvis bare man har det mindste respekt for principper som at man skal tale sandt. Jeg vil indkalde Inger Støjberg i samråd for at høre, hvad hun har lært af det her. Jeg synes jo, at det eneste ordentlige ville være at indrykke nye annoncer og sige: Ved i hvad,  venner – det var forkert, det vi sagde. Vi misinformerede.

Også Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøl løfter pegefingeren overfor Støjberg:

- Det er altid godt at minde den til enhver tid siddende regering om, at kritik fra ombudsmanden ikke bare er et partsindlæg, siger han til Ritzau.

- Det er sådan set en henstilling til, hvordan man skal opføre sig, som Folketinget må forvente bliver fulgt.