Politik

Espersen om Trumps kontroversielle muslimforslag: Han er kugleskør

Ingen muslimer skal have lov til at rejse ind i USA.

Sådan lyder et nyt forslag fra den republikanske præsidentkandidat Donald Trump, der ifølge en række målinger fører stort i kampen om at blive nomineret som sit partis bud på Barack Obamas afløser i Det Hvide Hus.

Det kontroversielle forslag blev straks skudt ned af både republikanere og demokrater, og også herhjemme bliver Trumps nyeste idé mødt med hovedrysten.

- Jeg synes, han er kugleskør. Der er ikke så meget andet at sige til det, siger Søren Espersen, formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn og udenrigsordfører for Dansk Folkeparti.

- Det, som egentlig startede som en joke, som vi alle sammen grinede af - det gør man ikke mere. Efter min mening kan han ikke blive præsident i USA. Jeg tror heller ikke, at han vinder republikanernes nominering. Men han er kommet meget, meget langt, og det er foruroligende. Han er kun kommet langt af en eneste grund, og det er at han har masser af penge. Jeg synes det er et kedeligt system, når sådan noget kan lade sig gøre.

Forslag kommer efter angreb

Trumps forslag kommer efter sidste uges skudmassakre i den amerikanske by San Bernardino, hvor 14 personer mistede livet, da to personer åbnede ild på et handicap-center. Begge gerningsmænd var ifølge FBI radikaliserede, en den ene har ifølge amerikanske medier svoret troskab til terrororganisationen Islamisk Stat på Facebook. Præsident Obama slog forleden fast, at USA agter at ødelægge terrororganisationen.

Søren Espersen, hvad tænker du om, at der i et af verdens største demokratier er i hvert fald en hvis klangbund for de holdninger, Trump agiterer for? - Det er jo et demokrati, og i et demokrati kan man altså også vælge de skøre. Det er demokratiets kendetegn. Men jeg tror altså ikke han bliver valgt.

Udlændinge- og asylstramninger er i den grad også på dagsordenen i Danmark i øjeblikket. Kan du se for dig, at sådan et forslag nogensinde kommer til at blive fremsat af et parti i Folketinget? - Nej, det kan jeg ikke forestille mig. Jeg synes som sagt det er meget, meget skørt. Vi er nok længere fremme i demokratiforståelsen end mange amerikanere. Og vi ser anerledes på mange ting. Alene sådan noget som dødstraf – det går ingen danske partier ind for, men det gør selv præsident Obama jo, og han lægger sig dermed på linje med en hel masse mærkelige lande i verden. Våbenlovgivningen er også meget mærkelig set med vores øjne. Man må bare sige, at vi tænker demokrati på forskellig måde i Danmark og i USA, siger Søren Espersen.

T2Toolbox embed

Donald Trump

  • Donald Trump er 69 år.
  • Han har gjort karriere som ejendomsinvestor – blandt andet kendt for Trump Tower.
  • I en årrække har han haft sit eget tv-program ”The Aprrentice” – eller på dansk ”Lærlingen.” 
  • Et andet tv-job mistede han som følge af kontroversielle udtalelser om mexicanske indvandrere.
  • Han annocerede den 16. juni i år, at han stiller op som kandidat til det amerikanske præsidentvalg i 2016.