Politik

DF afviser ny beskyldning om misbrug

Dansk Folkeparti og partiets frontfigur i Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt er nu involveret i en ny sag om muligt misbrug af støttemidler.

Denne gang er det de danske skatteyderes penge i form af tilskud fra Europa-Nævnet, som har været brugt til en lastbil-tur rundt til 17 danske byer under overskriften ”Mere Danmark, mindre EU”. 

På lastbilen stod der ”MORTEN” med store typer, mens der ved siden af var et endnu større billede af Morten Messerschmidt. Spørgsmålet er om det er inden for rammen af reglerne for Europa-Nævnets midler, som skal gå til oplysning – og ikke til valgkamp.

Morten Messerschmidts kollega i Bruxelles, Jeppe Kofod (S), vil ikke gøre sig til dommer i sagen. Men han har dog en holdning til den.

- Jeg tror alle, der kigger på lastbilen spørger sig selv om, hvad det er, hvis det ikke er en personlig valgkamp. Men det må nævnet jo afgøre.

Jeppe Kofod er ikke imponeret over partiets håndtering af støttekronerne.

- Jeg undrer mig over, at der er så meget rod i DF's butik, og at der er så mange tilfælde af, at man har haft skødesløs eller ulovlig omgang med EU-midler. Reglerne er ganske klare: Man må ikke føre personlig valgkamp for EU-oplysningsmidler, siger han til TV 2.

DF: Morten var på bilen, men det var vores kampagne

Men det har Dansk Folkeparti heller ikke gjort, lyder det fra partiets organisationskonsulent på Christiansborg, Steen Thomsen.

- Vi mener ikke, at det var en personlig kampagne for Morten Messerschmidt. Vi besøgte en masse byer sammen med alle vores kandidater. Vi satte vores Morten på bilen – men det gør det ikke til hans kampagne, forklarer han.

Steen Thomsen mener sågar, at kampagnen er udtryk for en type aktivitet, som Europa-Nævnet tidligere har udtrykt sig positiv om.

- Vi ville gerne nogle debatskabende aktiviteter ude i landet i stedet for at indrykke nogle annoncer. Det har Europa-Nævnet tidligere sagt er langt bedre. Vores sejltur er i øvrigt tidligere blevet fremhævet som et godt eksempel. Det var derfor, vi fandt på at lave en truck-tur, siger han.

Kampagnen blev godkendt

Netop sejlturen med det gode skib Halmø forud for kommunalvalget i november 2013 kommer til at koste partiet 120.700 kroner, fordi Europa-Parlamentet har krævet støtten tilbagebetalt. De penge måtte nemlig ikke bruges til en national eller kommunal valgkamp. Men både den kampagne og truck-turen er godkendt af Europa-Nævnet.

Nævnets formand, det tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem Anne Marie Meldgaard, oplyser dog til Jyllands-Posten, at hun ikke har set billeder af trucken, selv om nævnet har givet grønt lys til støtten til den. Det skyldes, at Europa-Nævnets sekretariat har behandlet sagen og derefter udarbejdet en indstilling til nævnet som så er blevet godkendt.

Det bemærker Steen Thomsen også.

- Vi fik ingen anmærkninger fra nævnet. Hvis det giver anledning til problemer, at vi bruger billeder af spidskandidaten, er der mange partier, der kommer i problemer, siger han.

Anne Marie Meldgaard ønsker ikke at kommentere sagen over for TV 2, men henviser til, at sagen bliver behandlet på nævnets møde 8. december.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Messerschmidt.