Politik

Amerikansk ekspert: Dansk lobbyisme er farligt for demokratiet

Det er direkte farligt for det danske demokrati, at der er fuldstændig frit spil for lobbyister - uden hverken regler eller lovgivning for deres skyggearbejde i magtens midte.

Det mener den amerikanske professor og ekspert i lobbyisme, James Thurber. 

- Jeg er faktisk chokeret over, at I ikke har nogen regler for lobbyisme. Det har de fleste nationer jo, siger han. 

Ingen love eller regler

Selvom man kan få indtryk af, at amerikanske politikere er styret af magtfulde lobbyister, der står i baggrunden og trækker i alle trådene, så er USA faktisk langt mere reguleret, når det kommer til lobbyisme end Danmark.

Her er der ingen love, ingen regler, ikke så meget som et sæt etiske retningslinjer. Den slags er alene overladt til de danske politikeres dømmekraft, fremgår det af den opsigtsvækkende TV 2-dokumentar 'Politik til salg', der vises onsdag klokken 20.50. 

Her fremgår det, hvordan lobbyister blandt andet sms'er politikerne paragraf 20-spørgsmål, som de gerne vil have stillet til ministrene, og fodrer dem med oplysninger og beregninger, de kan bruge som argumentation. Hvordan de får plantet sager, de betales for at fremme, i både den politiske dagsorden og i pressen. Med succes. 

Er du usikker på, hvad lobbyister er for nogen? Så se denne enkle forklaring: 

Det er ikke godt for folkestyret

Det er dybt kritisablet, mener den amerikanske professor fra American University i Washington.

- Det betyder, at de, der har ressourcer, vil have større indflydelse end de, der ikke har. Det underminerer tilliden til systemet, hvis man får indtryk af, at det hele er aftalt spil. Og demokrati er skrøbeligt - det er altafgørende, at der er tillid til det, siger James Thurber.

Dermed lyder han nærmest som et ekko af dansk politiks egen Bertel Haarder (V). Han siger i dokumentaren: 

- Hvis det betaler sig alt for godt at leje lobbyister til at tale sin sag, så er det selvfølgelig ikke særlig godt for folkestyret. For så er det dem, der har flest penge, som får deres vilje. Det her kan tyde på, at der er et potentielt meget stort problem, siger Haarder, der har siddet næsten uafbrudt i Folketinget siden 1975. 

Gennemsigtighed og regler er vejen frem

James Thurber har rådgivet EU om lobbyister og regulering af dem. Og lige nu arbejder han på et projekt om lobbyisme for OECD.

Thurbers råd til de danske politikere er gennemsigtighed og åbenhed. Han mener, at politikere vil regulere sig selv, hvis der er åbenhed. 

For hvis alle har indblik i, hvem politikerne mødes med, hvad de modtager, og hvilke andre interesser de har, så vil politikerne automatisk rette ind, så ingen kan få mistanke om bestikkelse, korruption og lignende, mener han. 

Folketinget forsøgte i en prøveperiode i 2012 at indføre et frivilligt register, hvor politikere fra Socialdemokratiet og Enhedslisten registrerede deres møder med lobbyister. Men sagen endte med, at Folketingets daværende formand, Mogens Lykketoft (S), konkluderede, at registret ikke fungerede. Det skabte bare bureaukrati. 

Det aller bedste ville også være en decideret lovgivning på området, mener den amerikanske professor. 

- Mit råd til de danske politikere er, at de skal se på, hvad de gør og så finde på noget, der vil virke i det danske politiske system med den historie og kultur, der nu er i Danmark, siger James Thurber. 

Politik til salg

TV 2 sender onsdag klokken 20.50 dokumentaren 'Politik til salg'.

Her følger TV 2 den private lobbyist, Mads Christian Esbensen, der lever af at påvirke politiske sager.

Følg hans arbejde på og uden for Christiansborg.