Politik

Før folkeafstemning: Ja-sidens forspring er væk - dødt løb mellem blokkene

Ja-sidens forspring i spørgsmålet om en afskaffelse af retsforbeholdet er stort set væk. 

Det viser en ny meningsmåling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

Danskerne skal den 3. december stemme om at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

I den nye måling svarer 39 procent af de adspurgte, at de vil stemme ja til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning. 38 svarer nej, mens 23 procent ikke ved, hvad de vil stemme.

Hård valgkamp i vente

I forhold til de seneste to Megafon-målinger, hvor ja-siden har ført med henholdsvis ni og fire procentpoint, er der altså nu stort set dødt løb.

Det betyder ifølge TV 2’s politiske analytiker Thomas Funding Therkildsen, at vi kommer til at se en meget hård valgkamp frem mod afstemningen den 3. december.

- Det bliver en voldsom intens valgkamp, fordi det her er så lige, og vi vil komme til at se, at den bliver mere og mere beskidt som konsekvens af det, siger Thomas Funding Therkildsen og fortsætter:

- Der er så meget på spil og det er så tæt. Det vil betyde, at der bliver taget redskaber i brug - og det bliver der allerede nu - som man måske, hvis det havde været en klar føring til ja-siden, ikke havde set, siger Thomas Funding Therkildsen og nævner søndagens angreb fra integrationsminister Inger Støjberg mod Dansk Folkeparti som et eksempel.

Stor andel af tvivlere

Ifølge den nye undersøgelse er det 23 procent, der ikke ved, hvad de vil stemme. Men ifølge Megafon kan det tal reelt være en hel del højere.

Mere end hver sjette af respondenterne, der enten svarer ja eller nej, føler sig nemlig langt fra sikre på, hvad de rent faktisk ender med at stemme. Og derfor mener Megafon, at det er mere retvisende at sige, at det er op mod 40 procent af vælgerkorpset, der ikke har besluttet sig.

- Det betyder, at tvivlerne vil blive forsøgt skræmt af både den ene og den anden side til at stemme ja eller nej, vurderer Thomas Funding Therkildsen.

Blandt de vælgere, der har besluttet sig for enten et ja eller nej er der en klar partipolitisk sammenhæng. Ja-partiernes vælgere stemmer i overvejende grad ja, mens et klart flertal af de vælgere, der stemte på et af nej-partierne til Folketingsvalget, følger nej-partiernes anbefaling.  

Det viser målingen

Ville du stemme ja eller nej til tilvalgsordningen på retsområdet, hvis der var folkeafstemning i morgen?

Tallene i parentes viser målingen fra slutningen af oktober.

Ja: 41 procent (32)

Nej: 38 procent (28)

Ved ikke: 21 procent (40)

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 23.-26. november. 1.095 respondenter har medvirket i undersøgelsen.