Politik

Forundret Messerschmidt: Skal betale 120.000 tilbage for sejltur

Står det til EU-Parlamentets generalsekretær skal Dansk Folkeparti betale 120.700 kr. tilbage i sagen om EU-støtte til en sejltur til 16 danske byer i sommeren 2013.

Det skriver Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Morten Messerschmidt på sin Facebook-profil.

Han har torsdag modtaget et brev fra EU-Parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, som siger, at den EU-støttede tur med skonnerten Halmø ikke var berettiget til bidrag fra Dansk Folkepartis europæiske parti.

Klaus Welle indstiller derfor til EU-Parlamentets bureau at fastslå støttens lovlighed, når de mødes på mandag.

- Jeg er selvsagt forundret over denne beslutning. Dels var projektet godkendt på forhånd. Dels virker flere af begrundelserne søgte. Og dels tager man slet ikke højde for alt det fremsendte materiale, som beskriver projektet fyldestgørende, skriver Morten Messerschmidt på Facebook og tilføjer:

- For mig er der absolut ingen tvivl om, at kampagnen er kørt efter reglerne. Jeg er derfor både uenig i og forundret over denne afgørelse og vil naturligvis skrive til bureauet med en indsigelse. Skulle man her erklære sig enig med Welle, retter vi naturligvis ind og betaler de 120.700 kr. tilbage omgående.

Sagen kort

Da DF i sommeren 2013 arrangerede en sejltur til 16 danske byer under overskriften "Det sejler for EU - Vi sejler for Danmark", betalte skatteyderne 624.000 kroner ud af de samlede udgifter på 760.000 kroner.

Med på skibet var blandt andre partiets medlem af Europaparlamentet Morten Messerschmidt og DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Den offentlige støtte var betinget af, at sejlturen skulle handle om EU, men der er efterfølgende opstået mistanke om, at sejlturen også handlede om det kommunalvalg, der lå lige om hjørnet.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har tidligere udtalt, at sommertogtet skulle gøre opmærksom på både europaparlamentsvalg og kommunalvalg.

Logoer har ikke været synlige nok

Morten Messerschmidt fortæller til TV 2, at indstillingen fra Klaus Welle kommer, fordi Dansk Folkeparti efter generalsekretærens mening ikke har brugt logoerne fra EU-partiet MELD og den tilhørende fond FELD synligt nok på skonnerten. På den måde er der altså opstået tvivl om, hvorvidt sejlturen overhovedet havde noget med europaparlamentsvalget at gøre, mener han.

Det forstår Morten Messerschmidt ikke:

- Det, som er forunderligt, er, at når man ser på alle de billeder, der er taget på skonnert-turen, så kan man se både MELD og FELD’s logoer på bannere på båden. Så derfor har jeg selvfølgelig skrevet til bureauet, er vi er dybt forundrede over den her indstilling og forklaret, at vi mener, den er forkert, siger Morten Messerschmidt. 

Han kalder det "underligt", at det i denne sag er politiske grupperinger og ikke administrationen, der foretager vurderingen. Han siger, at støtten har været forhåndsgodkendt af Europa-Parlamentets administration, og forstår derfor ikke den nyeste udvikling.

Viser det sig, at også bureauet mener, at støtten er uberettiget, er Morten Messerschmidt dog klar på at betale pengene tilbage,

- Det er da altid irriterende, når man ikke får ret i en sag. Det siger sig selv. Men jeg har ikke haft nogen forudsætninger, ud fra hvad jeg har hørt, og fra dem, der har rådgivet mig, at det ikke var godt nok, det vi gjorde, det må jeg indrømme.

Morten Messerschmidt opfordrer nu EU-Parlamentets bureau til med øjeblikkelig virkning også at gennemgå alle de øvrige EU-partiers kampagner og annoncer.

- Der må være ens regler for alle, siger han.