Politik

Rød blok tordner mod nyt kontantloft: Børn rammes hårdt

Børnene bliver hårdt ramt.

Det er meldingen fra rød blok, efter at Venstre-regeringen og de øvrige blå partier er blevet enige om en aftale om et nyt kontanthjælpsloft.

Aftalen vil samlet set øge beskæftigelsen med 700 personer, men rød blok er altså ikke imponeret.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen, frygter en eksplosion af fattige børn.

- Den her aftale vil få store konsekvenser for de mest udsatte børnefamilier. I nullerne førte VKO's kontanthjælpsloft til en fordobling i antallet af fattige børn.

- Det vil ske igen. Tusindvis af børn vil ikke have råd til at tage med på lejrtur eller holde fødselsdag. Børn og familier, som bliver socialt stigmatiseret, og børn som vil vokse op i fattigdom, siger han i en pressemeddelelse.

"Man sparker på dem, der ligger ned"

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, mener, at regeringen sparker på mennesker, som allerede har det hårdt.

- Det moderne kontanthjælpsloft handler om at sparke på mennesker, der allerede ligger ned, og konsekvenserne for børnene er ganske alvorlige.

- Man påstår sågar, at det øger beskæftigelsen, men virkeligheden er jo, at det trækker forsørgelsesgrundlaget væk under nogle børnefamilier, der allerede er hårdt pressede, siger hun i en pressemeddelelse.

Der er opbakning fra Alternativet, hvis socialordfører Torsten Gejl i en pressemeddelelse siger:

- Man rammer pressede børnefamilier hårdt, og med 225-timers-reglen vil man primært ramme de mennesker, der i forvejen har sværest ved at kunne tage et job. Det er en helt urimelig udvikling, og vi vil kun gøre mennesker fattigere.

Med aftalen genindføres den såkaldte 225-timers regel, men nu i en skærpet udgave i forhold til den, der gjaldt under den daværende VK-regering, og som S-R-SF-regeringen afskaffede.

Med 225-timers reglen skal raske ledige fremover arbejde 225 timer - svarende til seks uger - på et år, hvis de vil beholde retten til fuld kontanthjælp.

Undtaget fra reglen er personer "med meget begrænset arbejdsevne", står der i aftalen, der også indskrænker lediges ret til ferie fra fem til fire uger.