Politik

Politiaftale vil forkorte politiuddannelse til to år

En politiaftale mellem de fire blå partier samt Socialdemokraterne ser ud til at være meget tæt på at blive indgået. I Finansministeriet har man udkast til en aftaletekst klar.Her skal det fremgå, at politiuddannelsen skal skæres ned fra tre til to år, med mulighed for efteruddannelse.

Mandag aften valgte De Radikale dog at forlade forhandlingerne, fordi partiet er stærkt uenige i den måde, aftalen bliver finansieret på. Ifølge De Radikales ordfører, Sofie Carsten Nielsen, sker det blandt andet ved at spare et trecifret millionbeløb på ungdomsuddannelserne.

Andre dele er også kritisable

Også når det gælder andre dele af aftalen, er De Radikale kritiske. Blandt andet skæres politiuddannelsen ned fra tre til to år dog med mulighed for efteruddannelse, siger Sofie Carsten Nielsen:

- Vi er ikke tilfredse med, at politiuddannelsen forkortes, og slet ikke med at optaget på politiskolen fordobles.

- Samtidig tages uddannelsen helt ud af uddannelsessystemet, så kvalitetssikringen af uddannelsen er også væk. Det skal politiet selv forestå. Og man kan frygte, at når politiet har travlt, så bliver det ikke til noget med den efteruddannelse, siger Sofie Carsten Nielsen.

- Forkort grunduddannelsen

Ifølge Ritzaus oplysninger har Rigspolitiet bag de lukkede forhandlingsdøre talt for at forkorte grunduddannelsen til tre moduler af otte måneders varighed for hurtigere at få betjentene i arbejde.

Rigspolitiet skulle til gengæld have lagt op til, at den kortere grunduddannelse vejes op af et krav om, at betjentene skal videreuddanne og specialisere sig inden for nogle år efter færdiggørelsen af grunduddannelsen.

Socialdemokraterne vil ikke bekræfte, at politiuddannelsen forkortes, men politisk ordfører Nicolai Wammen siger:

- Vi har rejst en række spørgsmål til politiuddannelsen, og justitsministeren har tilkendegivet, at han står inde for kvaliteten i den nye model, som det kan ende med, og det tager vi til efterretning, siger Nicolai Wammen.

Forøget grænseberedskab

Ud over flere betjente og et forstærket terrorberedskab vil aftalen også indeholde et styrket grænseberedskab. Det har især Dansk Folkeparti kæmpet for.

Ifølge Sofie Carsten Nielsen er De Radikale dog ikke specielt bekymret for den model, som lige nu indgår i aftaleteksten:

- Den holder sig fuldstændigt inden for Schengen-reglerne. Der kommer flere stikprøvekontroller og flere toldere. Det, synes vi, er en lidt skæv prioritering, men det er ikke et spørgsmål om, at der bliver indført en grænsebom eller noget i den stil.

Sofie Carsten Nielsen understreger, at det er besparelsen på ungdomsuddannelserne, som er den afgørende grund til, at De Radikale nu har forladt forhandlingerne.