DF om krigen mod IS: Vi bliver nødt til at bombe civile nu - også kvinder og børn

Den amerikansk-ledet koalition mod Islamisk Stat bliver nu nødt til at tage fløjlshandskerne af og bombe civile mål, også hvis der her findes børn og kvinder.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen i et interview med TV 2 efter terrorangrebene i Paris fredag aften.

Han påpeger, at koalitionen indtil nu har opført sig for meget som gentlemen i krigen mod IS – og når ”gentlemen fører krig mod slyngler, så taber gentlemen.” Ifølge Søren Espersen rammer koalitionen kun IS-krigerne, når de kører ud fra landsbyerne, hvor de har gemt sig.

- Vi bomber ikke der, hvor der er civile, men det er vi nødt til at begynde på. IS går jo i dækning bag kvinder og børn i landsbyer og byer, og de ved, at vi som gentlemen ikke bomber. Det må have en afslutning.

Hører jeg dig så sige, at vi skal til at bombe, hvor der er kvinder og børn?

- Ja, selvfølgelig. Det bliver vi nødt til, når det er der, IS-krigerne er. De kvinder er i øvrigt også i høj grad en del af systemet. Vi kan ikke længere have en situation, hvor IS fuldstændig frit færdes der, velvidende at de aldrig vil blive bombet. Vi er nødt til at udvide krigen til en reel krig, ellers vil vi tabe, siger Søren Espersen.

- De må selv sørge for at få deres kvinder og børn væk

Ifølge Søren Espersen kan ansvaret for civile tab aldrig lægges på koalitionen mod IS:

- De (IS, red.) må sørge for at få deres kvinder og børn i sikkerhed, men lur mig, om de gør det. Det kan jeg ikke forestille mig.

Han påpeger, at IS står stærkt i de områder, som de har erobret – blandt andet fordi de er klar over, at de ikke vil blive bombet fra luften, når de befinder sig i de erobrede landsbyer. Men ifølge udenrigsordføreren er det ikke en løsning at sende tropper på jorden for med højere nøjagtighed at udpege IS-mål uden at ramme civile, for det er ikke koalitionens opgave.

- Vi kan assistere fra luften, og det har vi gjort i stor stil, men nu synes jeg bare, at den del af det skal udvides.

Søren Espersen understreger, at danske tropper ikke skal til Syrien og Irak, sådan som De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, foreslår.

Både Venstre og Socialdemokraterne afviser at bombe civile mål i Syrien for at komme terrororganisationen til livs. 

- Vi skal ikke bombe kvinder og børn. Vi er jo ikke barbarer, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Særudsendelse om terror i Paris

Få det store overblik i aften klokken 20.00 på TV 2, hvor vi giver et samlet overblik over terrorangrebet i Paris. 

Du får det seneste nye, overblik og perspektiv på fredagens begivenheder. 

For hvem er terrororganisationen IS og hvor stærke er det blevet?

Hvad betyder terrorangrebet i Paris for vores hverdag?

Følg med i aften, når TV 2's værter sammen med gæster i studiet forsøger at give dig svar.

'Terror i Paris' bliver sendt søndag aften klokken 20.00.