Politik

Kritik: Thorning er ikke rustet til FN-topjob

Den danske kampagne for Helle Thorning-Schmidt (S) som FN's næste flygtningehøjkommissær har vakt opmærksomhed i den organisation, hun kandiderer til at stå i spidsen for.

Det fortæller en række nuværende og tidligere medarbejdere i UNHCR til Information.

Danmark får kritik for at skubbe for hårdt på for at fremme en kandidat, der fagligt set ikke er rustet til opgaven:

- Jeg ved ikke, om der midt i den største flygtningekrise i de sidste 50-60 år er råd til at have en højkommissær, som først skal lære jobbet at kende, siger britiske Jeff Crisp, der i 25 år har arbejdet for UNHCR, hvor han har beklædt flere topposter, og nu er forskningsmedarbejder på Refugee Studies Center ved universitetet i Oxford.

Danmark er tilsyneladende så ivrig efter den toppost, at det sågar - ifølge Information - har fremkaldt beskyldninger i UNHCR-kredse om "simoni" - den middelalderlige betegnelse for at købe/bestikke sig til embeder.

Under Thornings egen regering blev der i 2014 ydet en særbevilling på 41 millioner kroner til oprettelse af 75-125 UNHCR-stillinger i København.

Og samtidig med årsmødet i UNHCR's eksekutivkomité, som blev afholdt i Stockholm i oktober, frigav Danmark 30 millioner kroner fra Udenrigsministeriets katastrofepulje til såkaldte glemte konflikter i Sydsudan, Mali og Den Centralafrikanske Republik:

- Jeg kan ikke komme i tanke om, at noget andet land, som har støttet en kandidat til flygtningehøjkommissærposten, har udbetalt en ret stor donation til organisationen lige inden udvælgelsesprocessen, siger Jeff Crisp til Information.

Avisen har forelagt Kristian Jensen (V) kritikken, men udenrigsministeren ønsker ikke at udtale sig.

Mindst 14 kandidater havde sendt en ansøgning til UNHCR-jobbet ved deadline i midten af september, hvor tysk-brasilianske Achim Steiner og italienske Filippo Grandi regnes for stærke modkandidater.

Jeff Crisp lægger ikke skjul på, at han selv støtter sin tidligere kollega i UNHCR, den italienske diplomat Filippo Grandi, der også har været leder for FN's Palæstina-agentur, UNWRA.

Danskere på internationale topposter

 Her er et udpluk af danske politikere, der har skiftet Christiansborg ud med en international toppost:

 * Mogens Lykketoft (S), der er tidligere formand for Folketinget, tager orlov fra Folketinget i et år på grund af hvervet som formand for FN's Generalforsamling i New York fra 4. juli 2015 til 30. september 2016.

 * Christian Friis Bach (R), der er tidligere udviklingsminister og gruppeformand, får sommeren 2014 stillingen som leder af FN's Økonomiske Kommission for Europa (Unece).

 * Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bliver 4. april 2009 udpeget som generalsekretær for Nato. En post han bestrider indtil 30. september 2014.

 * Hans Hækkerup (S), der er tidligere forsvarsminister, bliver chef for FN's overgangsforvaltning i Kosovo i 2001, hvor han var i et år.

 * Den tidligere danske statsminister Poul Hartling (V) er fra 1978 til 1985 FN's flygtningehøjkommissær. Han er den femte i rækken. Thorning bliver den 11. i rækken, hvis hun får jobbet.

 /ritzau/