Politik

Mette Frederiksen i flygtningeopsang: - Jeg er skuffet over statsministeren

Hvis nogen skulle have fået det indtryk, at Socialdemokraterne efterhånden lå på linje med regeringen i spørgsmålet om flygtningepolitik, kan de godt tro om igen. I hvert fald indleder Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, weekenden med en hård opsang til regeringens - og i særdeleshed statsministerens - håndtering af flygtningestrømmen.

- Hvis jeg må tillade mig at være lidt ligefrem, er jeg egentlig skuffet over den måde, som statsministeren er gået til opgaven på, siger Mette Frederiksen til Politiken lørdag og tager hul på en længere liste med kritikpunkter:

- Det starter i valgkampen, hvor jeg synes, at man imod bedre vidende påstår, at man bare kan nedbringe antallet af asylansøgere ved at få en ny regering, siger hun til Politiken og minder om Lars Løkke Rasmussens slagnummer i valgkampen: en straksopbremsning, hvor Folketinget skulle hasteindkaldes i sommerferien for blandt andet at halvere ydelserne til flygtninge.

I august uddybede Løkke, at det var et succeskriterium for regeringen, at antallet af asylansøgere faldt, som han lovede.

- Status er nu efter tre måneder, at det ikke lykkes. Antallet af asylansøgere satte rekord i oktober, og man må forstå på regeringen, at man forventer samme niveau næste år, siger Frederiksen til Politiken.

Samtidig anklager hun regeringen for at have en "uærlig måde at snakke om det her problem på". Og så går hun videre med listen af kritikpunkter.

Der er håndteringen af den akutte krise med flygtninge på motorvejene, og samtidig kursen i den europæiske debat om fordelingen af flygtninge via en kvoteordning.

- Først ville statsministeren tage imod 100 flygtninge. Så ville Inger Støjberg tage imod nul. Så endte man med at ville tage imod 1.000. Det, synes jeg, er mangel på styring, siger Mette Frederiksen til Politiken.