Politik

Løkke afviser asyl til Snowden: Han er eftersøgt for kriminalitet

Det bliver ikke med regeringens stemmer, at Folketinget vedtager en særlov, som giver den amerikanske whistleblower Edward Snowden asyl i Danmark.

Sådan lød meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen under tirsdagens spørgetime på Christiansborg.

Alternativets genfremsætter sammen med Enhedslisten et beslutningsforslag, hvor politikerne skal stemme om at give Snowden opholdstilladelse. Anledningen er, at EU-Parlamentet i torsdags vedtog en ikke-bindende resolution, der opfordrer medlemslande til at give Edward Snowden asyl.

Og det var holdningen til det forslag, som Alternativets leder Uffe Elbæk spurgte statsministeren ind til.

- Jeg har meget svært ved at se, hvad grundlaget skulle være for, at Folketinget ved en særlov skulle tage et helt ekstraordinært skridt og tilbyde en amerikansk statsborger politisk amnesti i Danmark, sagde Lars Løkke Rasmussen og tilføjede, at der ikke er grund til at antage, at Edward Snowden er udsat for politisk forfølgelse fra de amerikanske myndigheder:

- Han er eftersøgt for en række lovovertrædelser, det er, hvad han er. Og USA er en demokratisk retsstat.

Tillid til de amerikanske myndigheder

Den 32-årige amerikanske it-tekniker stod i 2013 bag omfattende afsløringer af USA's elektroniske overvågning af folk og institutioner i både USA og udlandet.

Han har tidligere arbejdet for National Security Agency (NSA), men siden afsløringerne af nogle af sikkerhedstjenestens dybeste hemmeligheder har han opholdt sig i Rusland. Først via en aftale om midlertidig asyl på et år og siden august 2014 på en treårig opholdstilladelse.

Uffe Elbæk mener, at Snowdens afsløringer om overvågning har bragt overtrædelser af helt basale rettigheder frem i lyset.

Under spørgetimen spurgte han derfor Lars Løkke Rasmussen, om han er enig i, at Snowdens afsløringer har sat fokus på ulovligheder og på den måde været med til at gavne almindelige menneskers frihedsrettigheder.

Statsministeren svarede, at regeringens manglende støtte til Alternativets beslutningsforslag ikke er ensbetydende med, at han ikke bryder sig om den debat, afsløringerne har skabt, men at det springende punkt er, om der er tale om en person, der er politisk forfulgt og har et individuelt beskyttelsesbehov.

Og det afviser Lars Løkke Rasmussen, at Edward Snowden har.

- Han er eftersøgt for noget, der alt andet end lige er kriminelt, og så handler det om, hvorvidt man har tillid til, at de amerikanske myndigheder kan håndtere det på en måde med respekt for menneskerettigheder og fair rettergang, og der er jeg født med det udgangspunkt, at det kan man godt, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Snowden har tidligere forsøgt at få asyl i Europa

Amerikanerne kræver fortsat Edward Snowden udleveret, og derfor er det langt fra sikkert, at den vedtagne resolution, der ikke forpligter EU-landene til at gøre alvor af opfordringen, betyder, at Snowden kan se frem til asyl i Europa.

Tidligere har han søgt eller forhørt sig om mulighederne for asyl i 21 lande verden over – heriblandt EU-landene Østrig, Finland, Tyskland, Spanien og Italien – men endnu er det ikke lykkes for ham at komme til Europa.

Dømmes Edward Snowden for de anklager, der er rejst mod ham, står han til at afsone 30 år i et amerikansk fængsel.