Politik

Nye fejl hos Skat: Kvindes gæld steg pludselig med 625.000 kr.

Et ukendt antal danskere har ved en fejl fået op- eller nedskrevet deres gæld til det offentlige. Det skyldes en systemfejl i Skats nu lukkede it-system til gældsinddrivelse, EFI, skriver Berlingske.

Skat bekræfter, at en række danskeres gældsposter - de såkaldte fordringer - er blevet op- eller nedskrevet.

- Ja, der er fordringer i EFI, der er blevet for høje eller for lave som følge af en fejl i kommunikationen mellem Kobra og EFI, siger fungerende inddrivelsesdirektør i Skat, Jørgen Rasmussen, i et skriftligt svar til TV 2.

Gæld steg pludselig 625.000 kroner

Kobra er Skats ældre it-system til opkrævning af personskatter. Det var et af de systemer, som EFI skulle have afløst.

Det står fortsat hen i det uvisse, hvor mange danskere der har fået ændret deres gæld til det offentlige.

Berlingske bringer et eksempel med en kvinde, der pludselig opdagede, at hendes gæld til det offentlige var steget med 625.000 kroner - uden nogen forklaring. Hun klagede og fik medhold i, at der var sket en fejl.

- Jeg troede ikke mine egne øjne og kunne slet ikke genkende beløbet eller få det til at stemme med mine egne beregninger, siger Jeanette Borg til Berlingske.

Ikke inddrevet gæld siden

Ifølge inddrivelsesdirektøren er fejlkilden fundet og rettet, og man arbejder "på højtryk med at gennemgå sagerne med henblik på at rette op på fejlen". 

- Borgerne kan være sikre på, at hvis der konstateres fejl, så retter SKAT op på det hurtigst muligt. Det er det vi er i gang med nu, lyder det fra Jørgen Rasmussen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) henviser i et skriftligt svar til Berlingske til, at EFI allerede er lukket, og at der arbejdes på at sikre den bedst mulige manuelle opkrævning af gæld, mens et nyt system er under udvikling.

EFI blev lukket 8. september, og siden er der stort set ikke inddrevet gæld til det offentlige. Systemet viste sig at være behæftet med alvorlige fejl og var blandt andet skyld i, at forældet gæld blev inddrevet.

Fakta om EFI-systemet

- Da Skat lancerede det skandaleombruste EFI-system i 2013, havde det allerede en række kendte fejl.

- Rigsrevisionen erklærede senere at EFI-systemet opkrævede gæld fra borgere og virksomheder ulovligt.

- Den 9. september 2015 bliver systemet midlertidigt lukket ned.