Politik

Novo-direktør langer ud efter regeringen: Vi saver vores egen gren over

Regeringen saver den gren over, vi selv sidder på, når den i sit finanslovsudspil lægger op til at skære 1,4 milliarder kroner i den offentlige forskning.

Sådan lyder det fra Novo Nordisk forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen, der i onsdagens udgave af Berlingske langer ud efter den foreslåede besparelse, der svarer til 8,5 procent af den samlede offentlige bevilling til forskning.

- Danmark har kun et brændstof, og det er altså ikke længere Nordsøolie. Vores brændstof er unge danske mennesker, det talent de besidder, og den måde de bliver plejet på, så de kan skabe vækst og nye jobs i Danmark. Og det sker ikke ved at reducere forskningen med 8,5 procent, siger Mads Krogsgaard Thomsen til TV 2.

Han kalder den foreslåede besparelse et ”massivt hug”, og siger, at den kan risikere at ødelægge det momentum, som dansk forskning har været inde i de seneste år.

Novo Nordisk mener, at det i fremtiden bliver svært for universiteterne og andre institutioner at opretholde det nuværende forskningsniveau, hvis besparelserne gennemføres, og at det vil få konsekvenser for alle aftagerne.

En af dem er Mads Krogsgaard Thomsens egen virksomhed, der ifølge ham selv vil få sværere ved at rekruttere de op til 3000 ekstra forskningsmedarbejdere, som Novo Nordisk har brug for i løbet af de næste ti år.

- Og hvis vi får svært ved det, så bliver det endnu sværere for de små vækstvirksomheder, og så saver vi den gren over, vi selv sidder på, der hedder, at Danmark gerne vil vækste og have velfærd, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

- Forskningen skaber grundlaget for vores samfund

Lars Rebien Sørensen, administrerende direktør i Novo Nordisk, har tidligere sagt, at der er muligheder for at skære store beløb i den offentlige sektor, men Mads Krogsgaard Thomsen afviser, at det er dobbeltmoralsk, når medicinalvirksomheden nu fraråder besparelse, der rammer dem selv.

Han mener, at forskningen er noget af det vigtigste i forhold til at sikre et økonomisk fundament under den danske velfærdsstat, og derfor er besparelser en dårlig idé.

- Hvis ikke vi gør mere af det, vi er bedst til, nemlig at skabe gode uddannelser, god forskning og dermed grundlaget for vækst for samfundet, så bliver det rigtig, rigtig svært for os, for vi er en stor fisk i en relativt lille andedam, siger Mads Krogsgaard Thomsen om Novo Nordisks placering i Danmark.

Over for Berlingske langer Dansk Industri også ud efter de foreslåede besparelser.

- Det er virkelig trist. Der har været en fælles forståelse for, at vi bliver nødt til at satse på forskning, og lige pludselig sætter man så foden hårdt på bremsen, siger underdirektør Charlotte Rønhof.

Demonstration torsdag

Det er anden gang på kort tid, at Novo Nordisk langer ud efter Venstre-regeringen. I september kritiserede selskabet regeringens planer om at spare 3,3 milliarder kroner med den såkaldte grønthøstermetode på landets universiteter og handelshøjskoler.

Dengang sagde uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), at også Novo Nordisk måtte vise samfundssind i sparetider.

Denne gang siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), at regeringen med finansloven har tænkt sig at forbedre rammevilkårene for danske virksomheder.

- Det er jo ikke fordi, at erhvervslivet ikke bliver prioriteret. Derfor er jeg også ked af, hvis der i det her ligger en skjult trussel om, at man vil lukke ned for investeringer i Danmark. Det håber jeg ikke, bliver tilfældet, siger Troels Lund Poulsen til Berlingske.

Regeringens spareplaner på uddannelsesområdet har fået tusinder af studerende til at varsle en demonstration på Christiansborgs Slotsplads torsdag.