Politik

DF dømt for injurier mod 685 personer: - Et angreb på ytringsfriheden

Dansk Folkeparti er ved Københavns Byret blevet idømt bøder i injuriesag om en annonce, hvor knap 685 personer blev kædet sammen med en "fare for Danmarks sikkerhed".

Folketingets næststørste parti skal betale ti dagbøder à 1000 kroner, og ud over det skal partiet betale 10.000 kroner til hver af de 15 personer, som har sagsøgt partiet i sagen. Beløbet dækker erstatning for såkaldt tort. Derudover skal annoncen fjernes fra Dansk Folkepartis hjemmeside inden 14 dage.

Baggrunden for injuriesagen er en annoncekampagne fra Dansk Folkeparti tilbage fra 2013, hvor de 15 dengang nybagte danske statsborgere alle blev navngivet under overskriften "Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed. Nu bliver han dansker."

De 15 statsborgere har sagsøgt Dansk Folkeparti for æreskrænkelser med krav om en erstatning på 10.000 kroner til dem hver. Og hos deres advokat Poul Hauch Fenger vækker dommen stor glæde.

- Vi er meget tilfredse med, at Dansk Folkeparti er blevet dømt for at have fremsat de her bemærkninger over for mine klienter. Jeg er glad på mine klienters vegne, men også over, at retten har sendt et tydeligt signal til samfundet om, at det her ikke er noget vi kan have, siger Poul Hauch Fenger til TV 2.

Dansk Folkeparti kalder dom uretfærdig og anker

Årsagen til Dansk Folkepartis annonce var, at PET havde mistanke mod én af de nævnte, og partiet ville med annoncen problematisere, at en mistænkt kunne opnå statsborgerskab. Men en række af de andre personer, som stod på listen, ville ikke finde sig i at blive nævnt i den sammenhæng. De følte sig krænkede, og anlagde derfor en privat straffesag mod partiet.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, bruger ord som "overraskelse", "uretfærdigt" og "skuffende", når han skal beskrive dommen dommen. Han fortæller, at den bliver anket til Landsretten.

- Vi anker på stedet uden nogen former for betænkning. Vi er meget overraskede over dommen, vi mener, det er et angreb på ytringsfriheden, siger Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen til TV 2.

Men at dommen skulle være et angreb på ytringsfriheden er advokat Poul Hauch Fenger lodret uenig i. Han kalder det en sejr for ytringsfriheden.

- Man skal værne om ytringsfriheden. Og det gør man ved ikke at tillade sådan nogen bemærkninger, for det er klart, at hvis det var blevet tilladt, havde de her bemærkninger på en eller anden måde inficeret ytringsfriheden DNA, siger han og tilføjer:

- Så for at opretholde en respekt om de rettigheder man har i henhold til ytringsfriheden, er det vigtigt med sådan en dom. Ellers risikerer ytringsfriheden at blive udvandet.

Espersen: Aldrig været hensigten at krænke

Københavns Byret har i sin afgørelse lagt vægt på, at den mener, at Dansk Folkeparti ved at opliste 685 navne i realiteten har mistænkeliggjort alle, og at det ikke er inden for lovens rammer.

Søren Espersen henviser til, at han mener, det er ubestrideligt, at en af personerne på listen ifølge PET kunne være til fare for statens sikkerhed, og derfor ser han ikke noget problem med oplistningen af de mange navne.

- Men vi har aldrig haft til hensigt at krænke nogen som helst, og er kede af, hvis det er sket. Det har vi også sagt under retssagen.

Også partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) blev sagsøgt, men retten har valgt at frifinde ham. Det samme er tilfældet for Den Danske Forening, som også har været sagsøgt.