Politik

Raser efter ny aftale: Helt uacceptabelt - gigantisk løftebrud

Regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti  har torsdag landet en ny dagpengeaftale.

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen er den nye dagpengeaftale er gigantisk løftebrud.

- Den her aftale er simpelthen udtryk for et kollektivt og gigantisk politisk løftebrud. Både Helle Thorning, Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl sagde under valgkampen for rullende kamera, at dagpengesystemet ikke ville blive værre. De gav håndslag på det for åben skærm. Og nu står vi så her kun få måneder efter, og så er alle pludselig enige om, at det er de ledige selv, der skal betale hovedparten af regningen for politikernes lappeløsninger. Det er helt urimeligt.

Hun mener ikke at dagpengeproblemet bliver løst.

- Der vil fortsat være over 10.000 mennesker, som hvert år falder ud af systemet, og mange af dem falder ud til ingenting. Det er altså betydeligt flere, end hvad man regnede med dengang Thulesen Dahl og Lars Løkke i første omgang forringede vores dagpengesystem. 

SF: Historisk chance for solidarisk dagpengesystem smidt på gulvet

- Det er også helt uacceptabelt at tørre så stor en regning af på de unge på arbejdsmarkedet. Når man har brugt flere år på at læse til sygeplejerske og gerne vil etablere sig, så er det altså ikke fair, at man skal løfte regningen for et nyt dagpengesystem på en endnu lavere sats end den, vi har i dag. Som nyuddannet pædagog eller tømrer, så har man jo ikke mulighed for at tage studiejob ved siden af dimittendsatsen; siger Pia Olsen Dyhr og fortsætter:

- Jeg indgik netop en aftale med Kristian Thulesen Dahl i valgkampen om forbedringer af dagpengereglerne, for enten at kunne samle et flertal efter valget eller at have noget at holde ham op på. Kristian har nu valgt at løbe fra de løfter, han har givet mig og de danske lønmodtagere – og det kan jeg kun tage kraftigt afstand fra. Dansk Folkeparti har nu – ligesom i 2010 – lovet de arbejdsløse ét og gjort det stik modsatte i forhandlingslokalet. 

Flaskehalse på arbejdsmarkedet

Heller ikke Joachim B. Olsen er tilfreds

Det er skuffende, at den første aftale på arbejdsmarkedetsområdet, regeringen laver, mindsker beskæftigelsen, når det der er behov er vækst og øget beskæftigelse, siger Joachim B. Olsen.

Han pointerer, at man allerede nu oplever flaskehalse på arbejdsmarkedet.

- Virksomheder har svært ved at skaffe den arbejdskraft, de har behov for. DF, Venstre og Socialdemokraterne begår med denne aftale den samme fejl, som blev begået i nullerne, hvor der ikke blev udvist rettidig omhu. Rettidig omhu ville være en reel reform, der øgede beskæftigelsen i Danmark,” siger Joachim B. Olsen.

Venstre: Glædeligt med et forenklet og forbedret dagpengesystem

Ifølge Venstre kan dagpengemodtagerne se frem til et mere 'enkelt, forbedret og robust dagpengesystem, som skaber ro og tryghed for de danskere, der ufrivilligt mister deres arbejde'. 

- Jeg er meget tilfreds med, at vi i dag har indgået en bred aftale, der skaber ro og stabilitet omkring dagpengesystemet, og som samtidig øger mobiliteten og gør det markant mere attraktivt at tage et arbejde af kortere varighed, siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører for Venstre.