Politik

Støjberg om stramninger: Vi vil have de ’rigtige’ indvandrere

Personer, der tildeles permanent opholdstilladelse skal være integrationsparate og villige. Det er grundtanken bag den pakke af udlændingestramninger, som regeringen med integrations- og udlændingeminister, Inger Støjberg(V), i spidsen præsenterede tirsdag.

Den skal sikre, at antallet af personer, der modtager den nye og lavere integrationsydelse, kommer til at stige.

Og så lægger regeringen op til skærpede krav til permanente opholdstilladelser gennem strengere krav til blandt andet sprogkundskaber, en ren straffeattest og beskæftigelse.

Inger Støjberg er overbevist om, at stramningerne i fremtiden kan sørge for, at færre indvandrere med permanent opholdstilladelse vil blive marginaliseret.

- Jeg ved ikke, om vi kommer til at give færre permanente opholdstilladelser. Men jeg ved, at de fremover vil blive givet til de rigtige. Mennesker, der har været selvforsørgende over en længere periode, og mennesker, der behersker dansk på et pænt niveau og holder sig uden for kriminalitet, siger Inger Støjberg.

Rimeligt med modkrav

Udlændingestramningerne vil blandt andet betyde, at indvandrere og flygtninge, der ønsker permanent ophold i Danmark, skal bestå danskprøve 2 i modsætning til det nuværende krav på dansk-niveau 1. Og personer, der har været dømt for kriminalitet, skal vente længere på deres opholdstilladelse.

Desuden vil der blive stillet nogle supplerende krav til indkomst og aktivt medborgerskab.

De strengere krav er kun rimelige, hvis man ønsker at opholde sig i Danmark, mener Inger Støjberg.

- For mig er det helt principielt, at hvis man ønsker at opholde sig permanent i Danmark, er det også ret og rimeligt, at vi stiller nogle modkrav. At man skal holde sig uden for kriminalitet, at man behersker sproget og er selvforsørgende. Jeg synes, det har været for slapt i for langt tid, og derfor har jeg lagt disse forslag på bordet, forklarer Inger Støjberg, der varsler yderligere stramninger på udlændingeområdet.

Flere forslag på vej

Tirsdagens forslag om at få flere personer på integrationsydelse og strengere krav til permanente opholdstilladelser er således blot to af fem forslag til stramninger.

Snart vil regeringen præsentere tre øvrige forslag, der blandt andet skal ændre kriterierne for kvoteflygtninge. Herudover skal udlændinge selv betale for transport af familiesammenførte til Danmark, og så skal reglerne for familiesammenføringer generelt strammes.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har gjort det klart, at partier, der vil med i en kommende aftale om stramningerne, skal "købe hele pakken". Hun går efter at lande en aftale senest 1. november.

Regeringen skal nu forsøge at samle flertal til forslagene i Folketinget, og det ser foreløbigt ud som om, banen er ryddet. I hvert fald nyder regeringen opbakning fra de blå støttepartier, hvor både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er klar til at gå skridtet videre og stramme reglerne yderligere.

Også hos Socialdemokraterne hilser man forslagene om skærpede krav til danskkundskaber og beskæftigelse velkommen.