Politik

Frontalangreb fra Dansk Folkeparti gjorde politikerne målløse

Bølgerne går sommetider højt i Folketingssalen. Det gjorde de i den grad også tirsdag eftermiddag, da medlemmerne debatterede et beslutningsforslag fra Alternativet.

Folketingets yngste parti foreslog at udvide folkeafstemningen den 3. december, så vælgerne også kan tage stilling til dansk deltagelse i EUs asyl- og udlændingesamarbejde.

Et forslag, som Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth begyndte sin ordførertale med at kalde ”overflødigt”. For hvis vi først stemmer ja til december, så vil et flertal i Folketinget kunne beslutte, at vi også skal deltage i asylsamarbejdet, argumenterede han.

– Det er jo i og for sig symptomatisk for den måde, vi har lært Alternativet at kende på under valgkampen. Et parti lykkeligt befriet for politiske synspunkter, men ikke desto mindre repræsenterende den fineste udkrystallisering af den kreative klasses kompetencer, lød det fra Kenneth Kristensen Berth.

Let at være god, når man sidder og drikker hvidvin

Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist lyttede måbende fra sin plads i salen, mens DF-ordføreren fortsatte sin tale.

– Jeg har forstået, at det er Alternativets opfattelse, at den kurs, som Merkel og Hollande har lagt for Europa er den kurs, som Alternativet ønsker at følge. Vi må dermed regne med, at det er Alternativets opfattelse, at ikke Danmark, men EU skal bestemme hvilke udlændinge, der kan få ophold i Danmark, sagde Kenneth Kristensen Berth.

Ifølge DF-ordføreren er vi i øjeblikket vidne til, at de toneangivende politikere i Tyskland og Sverige er ”ude af stand til at tøjle deres eget behov for at flashe en grænseløs og narcisstisk selvgodhed”. Det vil føre til en udslettelse af deres egne landes kultur, religion og velstand, advarede han.

- Det er åbenbart den samme vej, Alternativet ønsker at betræde. Men det er selvfølgelig også let at være god på andres bekostning, når man sidder i lejligheden på det indre Frederiksberg eller Gentofte og drikker en kølig hvidvin og ikke skal forholde sig til praktiske konsekvenser af en indvandring, der er løbet fuldstændig af sporet, tordnede han.

Mens Alternativets formand, Uffe Elbæk, bor på Frederiksberg, har Ulla Sandbæk adresse i Gentofte nord for København. 

Det går ud over børnene

Kenneth Kristensen Berth fortsatte: 

– Når det ikke er ens egne børn, der kommer i mindretal i folkeskolen. Når det ikke er ens egne børn, der får at vide, at deres mad er ulækker, fordi pålægget er produceret af svinekød, og når det ikke er ens egne børn, der får kastet skældsord i hovedet, fordi man er dansker.

Efter den krasbørstige ordførertale forsøgte Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen at få Kenneth Kristensen Berth til at fremlægge nogle fakta. Men det resulterede i, at hun også fik en beskyldning slynget i hovedet.

– Er det muligt, at ordføreren kan dokumentere bare en tredjedel af de påstande, han kommer med i sin ordførertale, spurgte hun. 

– Ja, naturligvis kan jeg det, fru Trine Bramsen, og fru Trine Bramsen ville heller ikke stille det spørgsmål, hvis fru Trine Bramsen havde sat sig ind i sagens substans, lød det fra Kenneth Kristensen Berth.

S: Tal pænt

Nyvalgte Rasmus Nordqvist var noget forbløffet over debatten.

– Jeg finder det lidt chokerende, at en ordfører har så lidt respekt for et demokratisk valgt parti. Resten må stå for hans egen regning. Det er ikke den tone, jeg ønsker i Folketinget og ikke den politiske kultur, vi ønsker i Alternativet, skriver han i en sms til TV 2.

Trine Bramsen tager også afstand fra Dansk Folkepartis måde at debattere på.

– Vi er enige i at afvise forslaget, men jeg er overrasket over den arrogance, Kenneth Kristensen Berth havde behov for at udvise over for Alternativet. Man kan jo godt debattere sobert uden at være så nedladende, fordømmende og male så ekstreme skræmmebilleder, som Dansk Folkeparti gjorde i eftermiddags. Vi skylder hinanden at holde en pæn tone, siger hun til TV 2.

Se hele klippet fra debatten i videoen herover.