Politik

DF-sejltur blev også støttet af dansk EU-kasse

Den danske statskasse var også med til at betale for Dansk Folkepartis politiske sommertogt på skonnerten "Halmø" i 2013. Det viser en rapport om støtten fra Europa-Nævnet til Dansk Folkeparti i 2013, som Politiken og Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Dansk Folkeparti fik desuden støtte til turen fra Europaparlamentet, hvilket har udløst kritik, da EU-midlerne ikke må bruges til at promovere nationale partier eller til at føre valgkamp for.

Europa-Nævnet har nu bedt Dansk Folkeparti redegøre for brugen af midlerne i 2013, fortæller nævnets formand Anne-Marie Meldgaard (S).

- I det materiale, jeg har fra Dansk Folkeparti, der handler det alene om EU, men jeg kan se i pressen, at der også har været tale om kommunalpolitik. Jeg skal selvfølgelig have sikkerhed for, at det ikke er det, nævnets penge er brugt til, siger Anne-Marie Meldgaard til Politiken.

Dansk Folkeparti fik i alt 976.678 kroner fra nævnet i 2013. Man kan ikke se, hvor mange af disse midler som dækkede sejlturene rundt til danske havnebyer. Partiet har flere gange selv erkendt, at turen havde et dobbelt sigte: Både at tale om EU og at promovere partiet forud for kommunalvalget i november 2013.

Europa-Nævnet beder om redegørelse

Dansk Folkeparti har fået støtte til sejlturen fra Europaparlamentet gennem partialliancen Meld (Movement for a Europe of Liberties and Democracies) og den tilknyttede fond Feld (Federation for a Europe of Liberties and Democracies).

Europa-Nævnet vil nu sikre sig, at der ikke er tale om omfakturering.

- Jeg har bedt dem om at redegøre for, hvad pengene er blevet brugt til i forhold til støtten fra de to fonde. Jeg skal selvfølgelig have en sikkerhed for, at det ikke er en omfakturering - at det samme bilag ikke går igen i EU og hos os, siger Anne-Marie Meldgaard.

Hos Dansk Folkeparti bekræfter organisationskonsulent Steen Thomsen over for Ekstra Bladet, at Europa-Nævnet nu vil have en redegørelse om støtten til sommertogtet.

- Jeg har fået en mail i går, så jeg vil selvfølgelig lave en detaljeret redegørelse og sende den til dem, siger Steen Thomsen.

Han afviser, at Dansk Folkeparti har fået uberettiget støtte fra Europa-Nævnet.

- Vi har omtalt sommertogtet og fortalt om det, vi skal i vores afrapportering (til Europa-Nævnet, red.). Det har endda været fremhævet i Europa-Nævnet, som én af de ting, der har været gode i forhold til oplysning om EU og Europa, siger organisationskonsulenten til Ekstra Bladet.

Steen Thomsen ønsker ikke at oplyse, hvor meget Europa-Nævnet har givet i støtte til DF's sommertogt.

Kristian Thulesen Dahl har oplyst, at Dansk Folkeparti selv har betalt omkring tre-fjerdedele af udgifterne til togtet.