Politik

Anders Langballe: Der kommer en hurtig aftale om dagpengesystemet

Mandag bliver en spændende dag i dansk politik, varsler TV 2s politiske redaktør Anders Langballe. 

Efter halvandet års arbejde præsenterer dagpengekommissionen nemlig sit længe ventede udspil om, hvordan man skal sikre, at færre falder ud af dagpengesystemet. 

Og forslaget kan hurtigt blive vekslet til en lukket aftale, mener Anders Langballe.

- Jeg tror, der er bred enighed om, at der skal lukkes en aftale, og det må gerne gå ret hurtigt. Man vil ikke bokse mere med det her emne, siger han. 

- Og så tror jeg også, der er en forståelse for, at det kommer til at koste flere penge. 

Aftale inden november

Det har ellers været udgangspunktet, at man skulle snedkerere et bedre system - men det måtte ikke koste noget.

Men på det seneste har flere partiformænd - blandt andre S-formand Mette Frederiksen og Radikales Morten Østergaard - luftet, at de er indstillet på bruge flere penge på et bedre dagpengesystem. 

Spørgsmålet er så, mener Anders Langballe, hvor meget, partierne kan blive enige om at bruge?

- LO, der er repræsenteret i kommissionen, kommer formentlig med en mindretalsudtalelse, hvor fagbevægelsen tager nogle forbehold. LO vil formentlig anbefale at tilføre mellem 500 og 600 millioner ekstra. Det, tror jeg nu ikke, bliver den politiske aftale. Der bliver tilført flere penge. Men det bliver lidt mindre, og så har man en hurtig aftale, siger Anders Langballe og skyder på, at aftalen måske endda foreligger inden første november. 

60.000 har mistet dagpengeretten

Nogle af punkterne i kommissionens udspil er allerede dryppet ud. 

For eksempel forslaget om karensdage og en lavere dagpengesats til nyuddannede, der går direkte fra studie til dagpenge.

Et af de populære forslag er, at man skal kunne forlænge sin dagpenge periode ved at arbejde drypvist. Altså at hvis man arbejder, mens man er på dagpenge, så forlænges dagpengeperioden i den anden ende.

Du kan se et overblik over, hvad vi allerede ved, at at dagpengekommissionen vil foreslå her. 

Siden januar 2013 har omkring 60.000 danskere oplevet at miste dagpengeretten i en periode. 

FAKTA: Dagpengekommissionen

Dagpengekommissionen, som kommer med sine anbefalinger mandag klokken 13, blev nedsat i juni sidste år.

  • Den daværende SR-regering nedsatte 27. juni sidste år en dagpengekommission med henblik på at undersøge, hvordan det mere end 100 år gamle dagpengesystem bliver tidssvarende i forhold til det moderne arbejdsmarked.
  • Kommissionen består af fem eksperter og fire medlemmer udpeget af arbejdsmarkedets parter, der skal undersøge dagpengesystemet.
  • Medlemmerne er professor Nina Smith, professor Michael Rosholm, professor Jon Kvist, professor Jens Kristiansen, professor Bertil Holmlund, LO-formand Harald Børsting, FTF-formand Bente Sorgenfrey, DA-direktør Henrik Bach Mortensen og cheføkonom Jan Olsen.
  • Kommissionen skal undersøge, hvordan man forenkler og afbureaukratiserer dagpengesystemet, og om det er robust nok i forhold til et mere integreret europæisk arbejdsmarked.

 Kilde: Beskæftigelsesministeriet.