Politik

OVERBLIK: Her lover Løkke ikke at skære i kontanthjælpssats

Ordet løftebrud hænger i luften fra flere sider efter det er kommet frem, at Venstre-regeringen – trods løfter om det modsatte i valgkampen – vil sætte kontanthjælpssatsen for unge under 30 år ned, så en person med en uddannelse fremover får det samme i kontanthjælp som en person uden uddannelse.

Under valgkampen sagde Venstres formand og nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), nemlig gentagne gange, at Venstre ikke havde nogen ”planer om at skære i kontanthjælpen.”

Således sagde han i et seks minutter langt interview, da han den 11. juni var i krydsild på TV 2 NEWS, at der er to skruer, man kan dreje på, hvis man vil flytte flere danskere på offentlig forsørgelse over på arbejdsmarkedet, hvilket var et af Venstres mærkesager under valget. Den ene skrue var ifølge Lars Løkke Rasmussen, at man kan sætte skatten ned for de laveste indkomster.

- Den anden er, man kan sætte et loft over, hvor meget man samlet set kan få i kontanthjælp, hvis man også får nogle andre ydelser. Vi har ingen planer om at skære i kontanthjælpen, skære i dagpengene og skære i førtidspensionen, sagde han til TV 2 i juni.

Så du vil garantere, at der ikke er nogen, der bliver skåret i kontanthjælpen med jeres moderne kontanthjælpsloft?

- Ikke i det, der hedder selve kontanthjælpsydelsen. Nej.

- Når man får kontanthjælp og i bestemte situationer også får nogle andre ydelser ovenpå, som knytter sig til, at man er på kontanthjælp. Det kan være delvis friplads i daginstitutionen, det kan være boligsikring, det kan være enkeltydelser, som man får efter loven, der ligger bagved. Når man lægger alt det oven på hinanden, så skal der være en grænse, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

- Når jeg siger, at vi ikke skærer i dagpengene, ikke skærer i førtidspensionen og ikke skærer i kontanthjælpen, så kan man regne med det (…) Hvis man er på den helt rene kontanthjælp og ikke modtager andet, og samtidig får glæde af de skattelettelser, som vi gerne vil give, så er der ikke noget problem.

- Problemet opstår der, hvor man oveni kontanthjælpen, fordi man er i en bestemt situation, får andre ydelser oveni, som hvis man går ud på arbejdsmarkedet, mister.

Sådan ser kontanthjælpsydelsen for unge under 30 år ud - artiklen fortsætter under videoklippet:

Hjemmeboende unge med uddannelse får 812 kroner mindre i kontanthjælp

Men nu får de unge hjemmeboende med uddannelse altså alligevel et problem, for ifølge de gældende regler får en hjemmeboende person under 30 år med en uddannelse 3.374 kroner – noget der blev forhandlet på plads mellem den daværende SR-regering og Dansk Folkeparti under kontanthjælpsreformen i 2013.

En hjemmeboende under 30 år uden en uddannelse får 2.562 kroner, og det er altså denne sats, at alle unge under 30 år med en uddannelse ifølge regeringen nu også skal have i kontanthjælp. Det er en forskel på 812 kroner og et løftebrud, fordi regeringen vil skære i den rene ydelse.

Regeringens forventede besparelse på denne manøvre er ifølge beskæftigelsesministeriet 25 millioner kroner.

Herunder kan du høre TV 2's politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsens, vurdering af løftebruddet.