Politik

Messerschmidt efter massiv kritik: EU har godkendt sejlads

Der er ikke noget at komme efter.

Sådan lyder det fredag eftermiddag fra Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt. Kritikken mod ham og partiet for det sommertogt, der fandt sted i 2013, hvor skonnerten Halmø tog rundt til en række havnebyer med DF-ledelsen ombord, er ”fuldstændig grundløs”.

– Hele projektet her har været forelagt Europa-Parlamentets finansenhed inden vi realiserede det, og er derfor fuldstændig foreneligt med reglerne. Jeg er ikke ekspert i hvordan man skal forvalte EU-midler. Derfor spørger vi hver eneste gang. Det var vi her. Det er forhåndsgodkendt og efterfølgende revideret, siger han til TV 2.

Morten Messerschmidt understreger, at sommertogtet ikke udelukkende var finansieret af EU-midler, men også af midler fra Dansk Folkeparti selv.

– Overskriften var, at ”EU sejler, og vi sejler for Danmark.” Hele temaet var EU og derfor er reglerne fuldstændig overholdt. Det er rigtigt, at man ikke må bruge EU-penge i forbindelse med lokale eller nationale valg, men der er en karensperiode på tre uger. Det her var tre måneder før.

Tre ugers-regel er "fast praksis"

Direkte adspurgt hvor tre ugers-reglen kommer fra – den har TV 2 nemlig ikke umiddelbart kunne finde i EUs regler på området – svarer Messerschmidt, at den er ”fuldstændig fast praksis”. Enten gælder der den regel, at man ikke må føre valgkamp i en hel valgperiode, hvis landet har faste valgperioder – det har Danmark som bekendt ikke – eller også er der et forbud mod at føre kampagne tre uger før og tre uger efter et nationalt valg.

– Selve kampagnen sættes i gang med EU-logo, EU-tema og alt muligt, der har med EU at gøre. At vi så møder nogle folk, der stiller op til kommunalvalget tre måneder efter er altså ikke illegitimt. Slet ikke når reglen er, at man ikke må blande pengene tre uger før, siger han.

Morten Messerschmidt afviser, at han kommer til at fremlægge yderligere dokumentation.

– Der gælder de samme regler for alle europæiske partier. Dem har vi holdt til punkt og prikke. Og det må være sådan i et retssamfund, at de samme regler gælder for alle. Der er en omfattende kontrol med alle projekter. Det er vi omfattet af ligesom alle andre, siger han til TV 2.

Europa-Parlamentet er nu gået ind i sagen for at få mere information frem.

– Jeg ved, at der er brev på vej til Morten Messerschmidt, hvor der bliver spurgt til en forklaring i den konkrete sag, der nævnes i de danske medier, omkring en sejltur i 2013, siger Majory van Den Broeke fra EU Parlamentets pressekontor til Berlingske Nyhedsbureau.