Politik

K-profil om danske muslimer: Fanatisk at bede fem gange dagligt

Det er fanatisk at bede fem gange om dagen.

Det mener det konservative folketingsmedlem Rasmus Jarlov, der søndag kommenterede en artikel fra Jyllands-Posten på sin Facebook-side.

Artiklen bygger på en måling, der viser, at muslimer i Danmark er begyndt at lægge mere vægt på deres religion og religiøse praksis.

- Det er fanatisk at bede fem gange om dagen. Skadeligt i sig selv? Nej. Noget jeg vil forbyde? Nej. Men fanatisk? Ja, det er det da så absolut, skriver Rasmus Jarlov blandt andet i sin kommentar, som han uddyber over for TV 2.

Hvorfor er det et problem, at muslimer beder fem gange om dagen?

- Jeg siger ikke, at det er et problem, men når 77 procent af danske muslimer mener, at Koranens anvisninger skal følges fuldt ud, så mener jeg, vi har et problem.

Ærgerlig udvikling

Jyllands-Postens måling viser, at halvdelen af danske muslimer beder mindst fem gange om dagen, hvilket er en stigning sammenlignet med en tilsvarende måling i 2006.

Og det er den udvikling, som Rasmus Jarlov finder problematisk.

- Jeg synes da, at det er ærgerligt, at danske muslimer går mere op i deres religion end tidligere, for jeg havde håbet, at det gik den anden vej, og de i stedet forsøgte at tilpasse sig den måde, vi lever på i Danmark, forklarer Rasmus Jarlov.

Virkelig dumt

Rasmus Jarlovs opslag på Facebook har fået mange til at reagere med vrede kommentarer – både fra danskere, der ikke kan se, hvorfor Rasmus Jarlov blander sig i, hvordan danske muslimer praktiserer deres religion og en kollega på Christiansborg, der gør den konservative profil opmærksom på, at antallet af bønner kan være underordnet.

Radikale Venstres Zenia Stampe kritiserer Rasmus Jarlov for at skyde forbi skiven.

- En af mine kolleger, politiker Rasmus Jarlov, har skrevet noget virkelig dumt, indleder Zenia Stampe sin kommentar til Jarlovs opslag, hvorefter hun beskriver, hvordan kristne, hinduer og tilhængere af andre trosretninger også beder flere gange dagligt.

Hun fortsætter og kalder Rasmus Jarlovs kommentar for barnagtig og uoplyst og opfordrer alle muslimer til at fortsætte deres oplysningsprojekt.

- Når dumhed kommer fra magten, skal vi huske, at det ikke er andet end dumhed. Og mod dumhed virker kun oplysning og tålmodighed.

Ikke forenelig med dansk kultur

Rasmus Jarlov er selv overrasket over de mange reaktioner på Facebook, og han understreger, at det ikke er problematisk i sig selv, at muslimer beder fem gange om dagen, men når Jyllands-Postens meningsmåling samtidig viser, at 77 procent af danske muslimer mener, at Koranens ord skal følges fuldt ud bør advarselslamperne lyse, mener han.

- Jeg synes, folk skal have lov til at tilbede den gud, de har lyst til, men jeg synes, det bliver et problem, hvis man pludselig begynder at sætte Koranen over den danske lovgivning. Jeg skriver, at jeg vælger sandheden over fordrageligheden, fordi jeg mener, at man skal kunne sige det, som det er, og det er ikke foreneligt med dansk kultur, hvis man lever sit liv efter en 1500 år gammel bog, forklarer Rasmus Jarlov.