Politik

Gav Udenrigsministeriet ordren? Sådan lød Søvndals Tibet-kritik i 2012

Efter Jyllands-Postens afsløringer om, at Udenrigsministeriet var viklet ind i den såkaldte Tibet-sag, har SF på det nærmeste afvist, at partiets tidligere udenrigsminister Villy Søvndal var med til at stoppe protibetanske demonstrationer.

TV 2 har onsdagen igennem forgæves forsøgt at få en kommentar fra Villy Søvndal, men på dagen for det kinesiske statsbesøg, den 14. juni 2012, var den nu forhenværende udenrigsminister i Go’ Morgen Danmark for at forklare, hvordan han havde tænkt sig at kritisere Kina for ikke at behandle tibetanerne ordentligt.

- Jeg vil være meget konkret i min kritik af forholdene i Tibet. Jeg vil kritisere, at de lukker af, kritisere at de ikke giver større frihed til mindretallene i forhold til deres sprog og kultur, og kritisere at de ikke er modige i forhold til politisk frihed, sagde Villy Søvndal i Go’ Morgen Danmark i 2012.

- Prestige spiller en helt anden rolle i Kina

Ifølge dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, advarede Udenrigsministeriets departementschef i maj 2012 om, at "status, prestige og "ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi kender det i Vesten".

Udenrigsministeriet var med i planlægningen af besøget og understregede kraftigt, at det skulle blive "en succes", og at det var meget vigtigt, at kineserne "ikke tabte ansigt".

Formuleringen "ansigt" findes også i en hidtil tilbageholdt operationsbefaling fra Københavns Politi. Her oplyste PET om kineserne:

- Det er meget afgørende for dem, at "de ikke taber ansigt" ved konfrontation med demonstrationer eller lignende.

Udenrigsminister Kristian Jensen har onsdag afvist direkte at svare på, om hans ministerie var med til at lægge pres på politiet for at stoppe demonstrationer, men ifølge Villy Søvndals udtalelser i Go’ Morgen Danmark forud for statsbesøget, var der ikke meget, der tydede på, at kineserne kun ville få ros med på vejen.

- Jeg vil sige til dem, at vi er meget bekymrede over forholdene for mindretal. Ikke mindst i Tibet, sagde Villy Søvndal.

Tænketank: Gode forbindelser til Kina har været vigtigt

Justitsminister Søren Pind nedsatte fredag en undersøgelseskommission, der skal finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, og nu også hvordan Udenrigsministeriet har givet kinesernes bekymringer videre i systemet.

Ifølge Alternativets retsordfører Josephine Fock bør det få konsekvenser, hvis topembedsmænd eller ministre har været involveret i sagen.

Jacob Mchangama, direktør i den juridiske tænketank Justitia, er enig med Alternativet i, at embedsmænd ikke kan fortsætte, hvis de har givet ordre om at gribe ind i danske borgeres ytrings- og forsamlingsfrihed, men skulle det være tilfældet, mener han ikke nødvendigvis, at der har været tale om en syg kultur i Udenrigsministeriet.

Han påpeger, at et kinesisk statsbesøg er specielt, og at der i andre europæiske lande har været eksempler, hvor kinesiske krav om censur er blevet imødekommet.

- Jeg tror, at man i Danmark har været ekstremt obs på at have gode økonomiske og politiske forbindelser til Kina, og så har man strakt sig længere end vores kultur og demokratiske retssamfund tillader. Det er slemt i sig selv, men jeg synes ikke, der er belæg for at sige, at det er en kultur i Udenrigsministeriet, siger han.

Tidslinje: Tibetsagen

 1. 2012

  1. Kinas Præsident besøger København

   Flere demonstranter og en journalist fra Ekstra Bladet tilbageholdes. 

   Seks personer anklager efterfølgende politiet for at nægte dem at flage med det tibetanske flag under besøget. 

   Under retssagen kommer det frem, at PET forud for besøget har advaret politiet om, at kineserne meget nødigt vil tabe ansigt under besøget. Læs mere her.

  2. Justitsminister i samråd

   Daværende justitsminister Morten Bødskov i samråd om sagen. Han afviser, at politiet var instrueret i at forhindre demonstranter i at vise det tibetanske flag.

 2. 2013

  1. Demonstranter fjernes ved nyt kinesisk statsbesøg

   Denne gang er det Kinas fjerdemægtigste mand, Yu Zhengsheng, der gæster Danmark. Politiet forklarer, at demonstranterne, der blev fjernet foran Amalienborg, blev fjernet af sikkerhedshensyn.

   Justitsminister Morten Bødskov kaldes igen i samråd.

  2. DUP frikender betjente for skade på demonstrant

   Den uafhængige politiklagemyndighed (DUP) frikender betjente for at forstuve skulderen på en kvindelig demonstrant under det kinesiske statsbesøg i 2013.

 3. 2014

  1. Afgørelse i retssag mod politiet

   Fem ud af seks demonstranter fra statsbesøget i 2012 taber retssag mod politiet.

  2. Én demonstrant vinder retssag mod politiet

   Én demonstrant, som blev frihedsberøvet ved demonstrationen i juni 2012, vinder retssag mod politiet i Københavns byret.

   Støtteforeningen og de seks demonstranter vælger at anke dommen til Østre Landsret.

    

 4. 2015

  1. Landsretten stadfæster afgørelse

   Østre Landsret stadfæster dommen fra Københavns Byret og fastslår, at Københavns Politi handlede ulovligt, da en fredelig demonstrant blev frihedsberøvet under Kinas præsidentbesøg i juni 2012.

   Politiet frifindes igen for at have optrådt ulovligt i fem andre tilfælde. Læs mere her.

  2. Justitsminister Søren Pind kaldes i samråd

   Enhedslisten kalder nuværende justitsminister Søren Pind i samråd, efter at landsretten fastslår, at flere forskellige politibetjente forskellige steder i København forhindrede aktivister i at flage med tibetanske flag under statsbesøget i 2012. 

   Justitsminister Søren Pind beder efterfølgende politiet redegøre for sagen. Læs mere her.

  3. Avis efterlyser betjente med foto

   Under overskriften "Hvem er de to betjente på billedet?" bringer Dagbladet Information et billede af to betjente, som det ifølge landsrettens dom ikke er lykkedes Københavns Politi at identificere.

  4. Betjent undsiger politiledelsen

   Efter Dagbladet Informations artikel den forudgående dag, står en af de betjente, der var med til at hindre borgere i at vifte med Tibets flag, frem i fagbladet Dansk Politi.

   Han modsiger ledelsens officielle meldinger på to områder. Dels var der tale om en ordre, da flag skulle fjernes. Og dels passer det ikke, at han og kollegerne ikke har kunnet identificeres, som det fremgår af landsrettens dom.

  5. Politiet anklager landsretten for fejl

   Københavns Politi går gennem advokat Flemming Orth ud og anklager Østre Landsrets dom i Tibet-sagen for at indeholde oplysninger, som er faktuelt forkerte.

   Det sker efter, en betjent har undsagt ledelsen forklaring om, at to betjente ikke var identificeret.

   - Det er ikke korrekt, at de ikke har været identificeret. Det er faktuelt forkert, siger advokat Flemming Orth fra kammeradvokatens kontor. Læs mere her.

  6. Politidirektør indbringer sagen for DUP

   Politidirektør Thorkild Fogde i Københavns Politi meddeler i en pressemeddelelse, at han har besluttet at indbringe sagen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

   Årsagen er, at der i forbindelse med ankesagen i Østre Landsret blandt andet blev fremlagt lydoptagelser og afgivet vidneforklaringer, der rejser tvivl om nogle af de oplysninger, som Københavns Politi tilbage i 2012 afgav til Rigspolitiet. Læs mer her.

  7. Politiet kommer med ny forklaring

   I et interview med Jyllands-Posten udtaler politiinspektør i Københavns Politi, Mogens Lauridsen, at man under det kinesisk statsbesøg i 2012 ikke fjernede Tibet-aktivister og deres flag af hensyn til den kinesiske præsident.

   Det var derimod for at beskytte demonstranterne mod præsidentens kinesiske sikkerhedsfolk, som gik bevæbnede rundt på ruten, fortæller han. Læs mer her.

  8. Politiklagemyndigheden går ind i sagen

   Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) oplyser i en pressemeddelse, at man finder mistanken i sagen tilstrækkeligt velbegrundet til at indlede en efterforskning mod Københavns Politi for misinformation af Folketinget.

   DUP skal nu undersøge, om der er sket tjenestemisbrug - og forsømmelse i sagen. Læs mer her.

  9. Nyt pressemøde

   Søren Pind indkalder til pressemøde i justitsministeriet. 

  10. Søren Pind nedsætter kommission

   På et pressemøde bekendtgør justitsminister Søren Pind (V), at der nedsættes en undersøgelseskommission til at klarlægge, hvad der er foregået i sagen. Samtidig bekræfter han, at der var en operationsbefaling fra politiet, som lød, at demonstranter ikke måtte være synlig for den kinesiske kortege.

Derfor er Tibets flag en rød klud i Kinas ansigt

Det tibetanske flag, som er forbudt i Kina, er blevet symbol på tibetansk fællesskab og protest med kineserne.

Her er en forklaring på, hvorfor Kinas præsident bliver vred, når han ser Tibets flag.

 • Kina har forbudt det tibetanske flag og censureret det, så det ikke må vises i landets medier.
 • Det tibetanske flag, som for nylig har fejret 100-års-jubilæum, er blevet symbol på tibetansk fællesskab og protest mod Kina.
 • Det tibetanske flag, som blev anvendt i den første halvdel af det 20. århundrede, er symbol på tibetansk fællesskab og protest. I dag bruges det fortsat af eksilregeringen.
 • Tibetanere og sympatisører er blevet retsforfulgt og straffet for at vise flaget.
 • Oprindeligt var flaget et militærflag. Seks røde stråler repræsenterer Tibets seks oprindelige klaner på flaget, der forestiller en sol over et sneklædt bjerg med to løver.
 • Tibets status er omstridt, og mange lande - herunder Danmark - tør ikke gå Kina imod og invitere Tibets åndelige leder, Dalai Lama, på besøg.
 • Lamaen har været i Danmark tidligere. Senest i februar i år, dog ikke på officielt besøg.
 • Ifølge Kina er Tibet en kinesisk region med delvist selvstyre, men hvor ledelsen formelt hører under det kommunistiske parti i Beijing.
 • Tibetanerne derimod, anført af Dalai Lama, siger, at regionen er blevet koloniseret af Kina. Han mener desuden, at Tibet omfatter et større område, end det kineserne hævder.
 • Tibet er verdens højest beliggende land med en gennemsnitshøjde næsten fem kilometer over havoverfladen.
 • Kilde: BBC og Centraladministrationen i Tibet. /Ritzau/