Politik

Den nye forsvarsminister kaldes i samråd om Blackwater

Nye oplysninger om samarbejdet mellem det danske forsvar og det kontroversielle, amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater får nu SF og Enhedslisten til at kalde den nyudnævnte forsvarsminister, Peter Christensen (V), i samråd.

- Vi er nødt til at få opklaret, hvor omfattende det her har været. Vi har fået at vide, at det først var fra 2007, man startede samarbejde. Nu tyder det på, at det var fra 2005. Så vi skal have afklaret, hvor omfattende samarbejde har været, hvornår det startede, og hvad man har udvekslet af oplysninger, siger Holger K. Nielsen til TV 2 og uddyber:

- For samarbejdet er kontroversielt. Man skal som udgangspunkt ikke arbejde sammen med private sikkerhedsfirmaer. Det er jo lejesoldater, som man så arbejder sammen med, og det skal man ikke. Men der kan være situationer, det anerkender vi også, hvor sikkerhedssituationen er sådan, at man kan være nødt til det. Men så skal man oplyse Folketinget om det, og det har man kun i meget begrænset omfang gjort, siger Holger K. Nielsen. 

Ifølge Radio24syvs oplysninger mødtes danske tropper dagligt med Blackwater-ansatte og udvekslede efterretningsanalyser. Tidligere forsvarsministre Nicolai Wammen og Carl Holst har ellers oplyst, at samarbejdet alene gik ud på, at Blackwater skulle assistere, hvis danske styrker kom under angreb.

Det er en tidligere efterretningsanalytiker i Blackwater, som sammen med en anden unavngiven kilde har fortalt Radio24syv om samarbejdet.

Ikke overraskende med samarbejde

For Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, er det ikke overraskende, hvis danske soldater har arbejdet tæt sammen med Blackwater.

Han forklarer, at samarbejdet  har været operativt nødvendigt for, at de danske soldater har kunnet løse deres opgaver. Han undrer sig dog over, at Forsvarsministeriet har været så tilbageholdende med oplysninger til Folketinget.

- Man kan godt forstå, at soldaterne har været nødt til at gøre det for at løse deres arbejde, men det er  rimelig ufatteligt, at Forsvarsministeriet ikke er villige til at oplyse det til Folketinget, siger Peter Viggo Jakobsen.

Du taler om et nødvendigt samarbejde, hvilken betydning kan det her samarbejde have haft for de danske soldater?

- Det lyder som om, at Blackwater af det amerikanske forsvar har fået til opgave at lave efterretningsanalyser i det område, hvor de danske soldater opperede. Derfor har danske soldater ikke haft andet valg end at gå ind og finde ud af, hvad der foregik i deres operationsområde. De kunne også risikere at blive skudt på af amerikanere, hvis de ikke havde styr på, hvad de lavede, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han forklarer videre, at Blackwater har været involveret i nogle meget alvorlige sager i Irak, hvor de har skudt på og dræbt nogle civile, og at regeringen derfor ikke har villet snakke for højt om samarbejdet, da det ville blive upopulært i Folketinget.

- Jeg kan jo ikke vide, hvad der er op og ned i sagen, og hvor meget der er blevet oplyst til ministeren. Det kan være, han har udtalt sig i god tro.

- Men når man ser på, hvad der er sket tidligere i den her sag, så har man jo mildt sagt omdefineret virkeligheden, så man var fri for at sige, at man samarbejdede med Blackwater. Her har der været et bevidst forsøg på at sløre kendsgerninger for Folketinget, siger Petter Viggo Jakobsen.

Fakta: Hvad var Blackwater

  • Blackwater var én af de største private sikkerhedstjenester under Irak-krigen med over 1000 ansatte i landet, der officielt var hyret til at beskytte diplomater.
  • Tjenesten rådede over ni afdelinger – fra hundepatruljer til faldskærmsstyrker.
  • Blackwater opererede både i Irak, Afghanistan, men indgik også indenrigsaftaler i USA.
  • Blackwater blev etableret af to tidligere Navy SEAL-infanterister i 1997.
  • Blackwater-agenter er fortrinsvist tidligere specialtropper fra adskillige lande som eksempelvis Bosnien, Filippinerne, Israel og Chile.
  • Jobbeskrivelsen i Irak lød på alt fra beskyttelse af grænseovergange og lufthavne til køkkentjeneste på de amerikanske Irak-baser.
  • Kritikere kaldte efter en række kontroversielle episoder Blackwater-agenter for lejemordere, der uden regeringen i ryggen kan operere uden at stå til ansvar for deres ugerninger.
  • Blackwater har skiftet navn flere gange. I dag hedder sikkerhedstjenesten Academi.

Kilde: Reuters