Politik

Pia Kjærsgaard: Jeg er spændt - jeg ville lyve, hvis jeg sagde andet

I dag tirsdag bliver Folketinget åbnet af en ny formand. Hun hedder Pia Kjærsgaard og overtager posten efter Socialdemokraternes Mogens Lykketoft.

Hen over sommeren har hun siddet i formandsstolen til en række møder, men det er tirsdag, at hendes nye hverv for alvor begynder.

- Jeg er spændt. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde andet, lyder det fra den nye formand.

- I alle mine 31 år i Folketinget har jeg egentlig altid været lidt spændt, inden jeg skulle på Folketingets talerstolen.

Pia Kjærsgaard bliver den første kvindelige formand for Folketinget. Danmark har dog tidligere haft en kvindelig formand for det daværende Landsting.

Stillingen er prestigefyldt, og det afspejles også i lønnen, der ifølge avisen.dk er på højde med statsministerens. 1. april 2015 lød den på 1,47 millioner kroner om året.

- Pia Kjærsgaard vil være en fornem og værdig repræsentant for Folketinget. Hun er en meget, meget erfaren parlamentariker. Hun er et godt menneske og en god ven, sagde Lars Løkke Rasmussen, da han pegede på hende som ny formand.

Folketingets formand leder sammen med medlemmerne af præsidiet møderne i salen og repræsenterer Folketinget ved besøg fra andre parlamenter.

Den nok vigtigste del af jobbet for folkestyret består dog i at agere en slags vagthund på vegne af Folketinget over for regeringen.

Her har Mogens Lykketoft flere gange markeret sig ved at stille sig på Folketingets side i sagerne om blandt andet Dong og solceller - og dermed kritiserer den regering, som hans eget parti ledede.

Dagen falder i øvrigt sammen med 20 året for Dansk Folkepartis dannelse.

INTERAKTIV GRAFIK: Hvem repræsenterer egentlig dig i Folketinget?

Hvad er Folketingets åbning?

  • Det nye folketingsår er fastsat til at starte den første tirsdag i oktober. 
  • Det er bestemt via Grundloven, at Folketingsåret skal starte på dette tidspunkt.
  • Normalt går Folketinget på sommerferie efter Grundlovsdag 5. juni og samles først igen den første tirsdag i oktober klokken 12. Det er dog ikke en daseferie.
  • Åbningen betegnes som en festdag, og begivenheden bliver markeret på flere måder - heriblandt med deltagelse af de kongelige.
  • Torsdagen efter er der, traditionen tro, åbningsdebat i Folketingssalen. En debat, der typisk tager mange timer.