Hvorfor er Folketingets sommerferie så lang?

Sommerferie fra juni til oktober.

For en almindelig lønmodtager kan Folketingets sommerferie umiddelbart lyde lang – ikke mindst fordi Danmark reelt er gået ind i en efterårsmåned, når politikerne igen sætter sig til rette i sæderne i folketingssalen.

Normalt går Folketinget på sommerferie efter Grundlovsdag 5. juni og samles først igen den første tirsdag i oktober klokken 12.

Det er dog ikke ensbetydende med, at de 179 medlemmer af Folketinget kan nå at drage på en fire måneder lang daseferie. For reelt er det kun en lille del af deres politiske virke, som finder sted i Folketingssalen.

Således er det en udbredt misforståelse, at de folkevalgte holder en lang sommerferie.

Arbejdet fortsætter

Eksempelvis holder hvert folketingsudvalg i reglen et eller to faste ugentlige møder, ligesom politikere og ministre løbende foretager rejser og afholder møder over hele året. Og i september samles Folketinget til en særlig mødedag – hvor finansloven er på dagsordenen.

Dertil kommer, at de faste arbejdsdage i Folketingssalen ikke er mere faste, end at der kan blive rykket rundt på datoerne. Det skete blandt andet i år, da den daværende socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt som bekendt udskrev Folketingsvalg til afholdelse 18. juni, hvilket betød, at politikere over hele landet, i ugerne op til stemmedagen, førte intens valgkamp.

Også i 2013 blev sommerferien udskudt til slutningen af juni, da regeringens vækstpakker og de medfølgende reformer skulle lovforhandles.

Dog er det nye folketingsår altid fastsat til at starte den første tirsdag i oktober. 

Du kan følge Folketingets åbning live på TV 2 News og på tv2.dk. 

Nedenfor kan du se et interaktivt kort over, hvem der repræsenterer dig i Folketingets nye sammensætning.

Hvad er Folketingets åbning?

  • Det nye folketingsår er fastsat til at starte den første tirsdag i oktober. 
  • Det er bestemt via Grundloven, at Folketingsåret skal starte på dette tidspunkt.
  • Normalt går Folketinget på sommerferie efter Grundlovsdag 5. juni og samles først igen den første tirsdag i oktober klokken 12. Det er dog ikke en daseferie.
  • Åbningen betegnes som en festdag, og begivenheden bliver markeret på flere måder - heriblandt med deltagelse af de kongelige.
  • Torsdagen efter er der, traditionen tro, åbningsdebat i Folketingssalen. En debat, der typisk tager mange timer.