Politik

20 år med DF: Husker du mavedanseren, dansktopsangen og 'Holger og konen'

Pia Kjærsgaards livsværk, Dansk Folkeparti, fylder 20 år tirsdag, hvor hun selv sætter sig på tronen som formand i folketingssalen. 

6. oktober 1995 skabte fire udbrydere fra Fremskridtspartiet et nyt parti, der siden skulle gå så grueligt meget igennem, før det i juni blev landets næststørste parti.

Et parti med mærkesager som stram udlændingepolitik, grænsekontrol og mere velfærd til de svageste. 

Men hvorfor var det egentlig, daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen mente, at Dansk Folkeparti aldrig vil blive stuerent? Hvem skabte overskrifter, før Pernille Bendixen rodede rundt i det med BNP'en? Og har der hele tiden været glade dage, dannebrog og stegt flæsk i partiet? 

TV 2 har spolet tiden tilbage og pustet støvet af nogle op- og nedture og mindeværdige øjeblikke i partiets historie: 

20 år med DF

 1. 1995

  1. Dansk Folkeparti stiftes

   Efter års interne stridigheder gik Fremskridtspartiets landsmøde i september 1995 helt op i hat og briller - for åben skærm endda. 

   Der blev talt med store bogstaver og råbt øgenavne gennem salen. Særligt mindeværdig er episoden, hvor Kristen Poulsgaard råber "tøsedrenge" og "Pia Kjærsgaards nikkedukker" efter Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup. 

   Resultatet blev, at Pia Kjærsgaards fløj trak sig fra partiet og stiftede Dansk Folkeparti. 

   De stiftende medlemmer var Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Poul Nødgaard og Ole Donner. 

   Det nystiftede parti får lov at anvende bogstavet 'O' ved det kommende valg. Allerede i løbet af dagene efter melder omkring 600 danskere sig ind i det nye parti. 

  2. Første meningsmåling giver medvind til DF

   Der er hurtigt opbakning til det nye parti. Allerede et par uger efter partiets stiftelse fortæller en meningsmåling, at det spæde parti ville få 3,7 procent af stemmerne, hvis der var valg. 

   Billedet: Pia Kjærsgaard samler underskrifter til det nye parti i København. 

    

 2. 1996

  1. Pia Kjærsgaard vælges som formand

   Pia Kjærsgaard kåres formelt som partiets formand på Dansk Folkepartis første årsmøde. 

   Partiets stiftere havde et par måneder forinden afleveret intet mindre end 20.097 vælgererklæringer og var dermed opstillingsberettiget til det kommende valg. 

   Billedet: Dansk Folkepartis nyvalgte formand flankeret af Poul Nødgaard og Kristian Thulesen Dahl på årsmødets pressemøde. 

 3. 1997

  1. "Kære lille Pia"

   Dansktop-veteranen Richard Ragnvald kom i modvind efter en optræden til Dansk Folkepartis landsmøde.

   I den velkendte "Kære lille mormor" havde Richard Ragnvald lystigt byttet "mormor" ud med "Pia" i omkvædet. Sangen blev sendt på TV, og så var det ikke sjovt længere. 

   - Jeg mistede jobs for omkring en million kroner. En overgang var jeg simpelthen bange for, at det ville koste mig karriere, fortalte sangeren, der også oplevede, at folk kastede æg efter ham

  2. Årets politiker

   Pia Kjærsgaard kåres af en meningsmåling, der bliver bragt i dagbladet BT, til den politiker, der har klaret sig bedst i løbet af året. 

   34 procent af de adspurgte peger på DF-formanden. De øvrige er Thorkild Simonsen (S) med 23 procent, Uffe Ellemann-Jensen (V) 17 procent, Svend Auken (S) 17 procent og daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) 13 procent.

 4. 1998

  1. DFs første valg-succes

   Dansk Folkepartis første folketingsvalg gik godt: 

   Partiet fik 7,4 procent af stemmerne og kom dermed i Folketinget med 13 mandater.

   Det gik hårdt ud over det gamle parti, Fremskridtspartiet, der mistede syv af deres 11 mandater. 

 5. 1999

  1. "Stuerene, det bliver I aldrig"

   Citatet, der om noget har klæbet sig til Dansk Folkeparti, blev oprindeligt ytret under folketingets åbningsdebat i 1999. 

   Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) brugte blandt andet sin åbningstale til at harcellere mod DFs menneskesyn.

   Baggrunden var, at der i sommeren 1999 var problemer med en gruppe kriminelle unge i Odense-bydelen Vollsmose. I den forbindelse foreslog Pia Kjærsgaard, at "i tilfælde af, at en anden- eller måske tredje-generationsindvandrer gentagne gange begår kriminalitet... så hjemsendes ikke alene den pågældende, men hele hans familie. Det er det eneste, de har respekt for".

   Det fik statsministeren til at sige:

   - Derfor siger jeg til Dansk Folkeparti: Uanset, hvor mange anstrengelser, man gør sig - set med mine øjne – stuerene, det bliver I aldrig!

    

 6. 2000

  1. Partimedlemmer kritiserer Pia Kjærsgaard for topstyring

   En større kontrovers mellem DF-toppen og tre af partiets egne folketingsmedlemmer kulminerer ved, at partitoppen ekskluderer folketingsmedlem Mogens Andreasen, mens folketingsmedlemmerne Inge Refshauge og Ole Donner selv melder sig ud.

   Ole Donner, der havde været med til at stifte partiet fem år tidligere, havde flere gange kritiseret partiledelsen åbenmundet. 

   I partiet betragtede mange ham efterhånden som den største kritiker på gruppemøderne. Han kritiserede åbent Pia Kjærsgaards ønske om, at flere generationer af indvandrere skulle sendes ud af Danmark, hvis blot et enkelt familiemedlem begik kriminalitet, og rasede imod topstyring i partiet. 

   Billedet: Inge Refshauge (tv), Ole Donner og Svend Åge Fauerholdt (th) - tre af de fire MF’ere, der kritiserede topstyringen af deres parti, Dansk Folkeparti. Inge Refshauge og Ole Donner forlod partiet og blev løsgængere.

  2. "Holger og konen" fik deres nej til euroen

   Pia Kjærsgaard betegner selv danskernes "nej" til euroen i 2000 som en af hendes største politiske sejre. 

   Under kampagnen dannede SF's Holger K. Nielsen og Pia Kjærsgaard et umage makkerpar på "nej"-siden. Og resultatet af afstemningen blev, at 53,2 procent af vælgerne stemte nej til at træde ind i ØMU'en (Den Økonomiske og Monetære Union) og indføre euroen som valuta. 

   Billedet: Inspireret af filmen 'Iskoldt Begær' fabrikerede DSU plakaten med det politiske makkerpar og brugte den som en del af sin kampagne for et ja til euroen. Plakaten bærer teksten: "Holger og konen - en vigtig afstemning, en kynisk kvinde, en presset mand, en farlig alliance - forført af fjenden."

 7. 2001

  1. Tungen på vægtskålen

   Ved valget i 2001 opnår Dansk Folkeparti det helt store gennembrud. Partiet får 12 procent af stemmerne og går fra 13 til 22 mandater. Dansk Folkeparti er nu landets tredje største parti. 

   Og hvad der er endnu vigtigere: Stemmeslugerne bliver tungen på den parlamentariske vægtskål. Anders Fogh Rasmussen (V) bliver afhængig af DF-stemmerne for kunne indtage statsministerposten.

   VK-regeringen bliver præget markant af Dansk Folkeparti. 

 8. 2005

  1. Valgsejr igen

   Dansk Folkeparti cementerer sin position fra det forrige valg og går fra 22 til 24 mandater. 

   Valget bød i øvrigt ikke på de store ændringer i den parlamentariske situation, idet VK-regeringen stadig havde flertal med Dansk Folkeparti. 

  2. Mavedanseren

   Louise Frevert er et af de kontroversielle partimedlemmer, der en overgang skabte mindre flatterende overskrifter for partiet. 

   I efteråret 2005 fik hendes hjemmeside en række personer til at politianmelde hende. 

   I protest over, at danske aviser ikke ville trykke alle hendes indlæg, havde hun lagt dem på sin hjemmeside. Der stod 40 artikler med fællestitlen ”Artikler, som ingen tør trykke”.

   De advarede mod en islamisk magtovertagelse i Danmark, sammenlignede islam med et kræftangreb og kom med en række påstande om muslimer generelt. 

   Frevert fik sin medieomtale, omend den nok ikke havde den karakter, hun havde ønsket. 

   Tre af de citater, der efterfølgende gik igen i medierne, lød: 

   - Danmarks giftigste og mest livsfarlige cocktail er: Menneskerettigheder + religionsfrihed + integration = her kommer vort demokrati virkelig i fare!

   - Hvis lægen skulle helbrede sine patienter med det der svarer til ”integration” ville det betyde, at han skulle forsøge at overtale kræftcellerne til at blive gode, velfungerende og sunde celler, der kunne arbejde harmonisk i patientens krop. (…) Vi kan bruge milliarder af kroner og timer på at forsøge, at integrere muslimer i landet, men resultatet bliver det, som lægen observerer. Kræften breder sig uhindret mens vi snakker.

   - De nævnte unge (kriminelle indvandrere, red.) må vi anse for at være krigsmodstandere, og ikke blot forstyrrede unge danske drenge med muslimsk baggrund, og krigsmodstandere må man fange og uskadeliggøre. Vore love forbyder os at dræbe vore modstandere officielt, så vi har kun den mulighed at fylde vore fængsler med disse kriminelle. Det er en uhyre kostbar løsning, og da de aldrig vil angre deres gerninger, vil de hurtigt sætte sig på fængslerne, på samme måde, som rockerne gør det i dag. Vi må nok tænke i andre baner, og f.eks. modtage et russisk tilbud om at opbevare småslynglerne i russiske fængsler for kr. 25 pr. dag – det er langt billigere, og deres muligheder for at påvirke deres omverden bliver elimineret. Selv denne løsning er dog rimelig kortsigtet, for når de vender hjem igen, er de blot endnu mere opsatte på at dræbe danskere.

   Louise Frevert forsvarede sine synspunkter, men i løbet af nogle dage forsvandt passager og siden alle artiklerne fra hjemmesiden. Siden fik hendes webmaster i et lidt speget forløb skylden for artiklerne, og han forlod partiet. Det er senere blevet hævdet, at han endte som syndebuk. 

   Louise Frevert udsendte i maj 2007 selvbiografien "Grib chancen", der indeholdt skarp kritik af Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard. I forbindelse med udgivelsen forlod Frevert partiet 8. maj 2007. 

   Louise Frevert vakte ikke kun opsigt på grund af sine udtalelser, men også i kraft af sit lidt mere kulørte cv end de øvrige partiprofiler. Frevert var også mavedanser og havde spillet med i flere sengekantsfilm. Hun er desuden en af indianerpigerne i musikvideoen til Tommy Seebachs "Apache". 

 9. 2007

  1. DF går frem igen

   Ved folketingsvalget i november 2007 fik DF knap 35.000 stemmer mere end ved det forrige valg og vinder et mandat mere. 

    

    

 10. 2009

  1. DF går imod stormoskeer

   Et flertal på rådhuset i København vedtager, at der skal udarbejdes et forslag til lokalplan til en moské i byens nordvestkvarter. Dansk Folkeparti stemte som det eneste parti imod. 

   Derefter lancerer partiet en landsdækkende kampagne mod stormoskeer. 

   - DF siger nej til stormoskeer, som er de synlige symboler på islamismen i Danmark og arnesteder for uro og opfordringer til at udbrede islamismen.

   Ordene står skrevet over et billede af en blå moské i Istanbul med billedmanipulerede sværd på moskéens kupler.

 11. 2010

  1. Langballe idømmes dagbøder

   Jesper Langballe (DF) kommer med et opsigtvækkende forsvar for Trykkefri­hedsselskabets daværende formand, Lars Hede­gaard, der sagde, at muslimske fædre voldtager deres døtre.

   Jesper Langballe skrev i Berlingske, at Hedegaard tog en smule fejl i sin karakteristik.

   - Selvfølgelig skulle Lars Hedegaard ikke have sagt, at der er muslimske fædre, der voldtager deres døtre, når sandheden i stedet synes at være, at de nøjes med at slå døtrene ihjel (de såkaldte æresdrab) - og i øvrigt vender det blinde øje til onklernes voldtægt, skriver han.

   Pia Kjærsgaard afviste tidligere på måneden at gå i rette med en anden DF'er, Søren Krarup, der gav Hedegaard "fuldstændig ret".

   Jesper Langballe blev efterfølgende idømt dagbøder for at overtræde rascismeparagraffen med sin udtalelse. 

 12. 2011

  1. Første tilbagegang nogensinde

   Vælgerne straffer Dansk Folkeparti for at have medvirket til at forringe efterlønnen, selvom partiet havde lovet at stå vagt om efterlønnen. 

   For første gang går partiet tilbage i meningsmålingerne, og ved valget taber DF tre mandater. 

   Samtidig mister Dansk Folkeparti yderligere indflydelse, da statsministerposten indtages af Helle Thorning-Schmidt (S) - efter et årti som tungen på vægtskålen i VK-regeringen. 

 13. 2012

  1. Hvad bliver det næste? At man kan gifte sig med sin hund?

   Mette Hjermind Dencker (DF) røg i modvind efter, at hun udtalte sig i en debat om homoseksuelles ret til at få børn. 

   - Skal vi til at kunne gifte os med andre end mennesker, men måske også med dyr?

   I en anden debat udtalte hun:

   - Forslaget er ligesom homovielserne i kirken endnu et forsøg fra regeringen på at eliminere kernefamilien. Hvis der bliver åbnet for det her, er der ingen grænser for, hvilket ragnarok det vil være. Hvorfor lige fire forældre, hvad med fem eller seks? Der er jo ingen grænser for, hvilke konstellationer man kan forestille sig. Hvad bliver det næste? At man kan gifte sig med sin hund?

  2. Ny formand

   Efter 17 år som partiformand for Dansk Folkeparti valgte Pia Kjærsgaard, at hun ikke genopstillede ved årsmødet 2012.

   Som ny partiformand blev en anden medstifter, Kristian Thulesen Dahl, valgt enstemmigt.

 14. 2015

  1. DF bliver det næststørste parti

   Dansk Folkeparti blev valgets suverænt største vinder i juni. Partiet, der blev beskyldt for aldrig at blive stuerent, blev Danmarks næststørste parti. 

   Partiet går 15 mandater frem til i alt 37 mandater i Folketinget og sikrer blå blok flertallet. Dansk Folkeparti bliver det største parti i blå blok med 21,1 procent af stemmerne.

   Kort efter den første exit poll udkom klokken 20, ankom Kristian Thulesen Dahl til partiets valgfest på Christiansborg. 

   Det var en frisk og veloplagt, men også rørt og overvældet Kristian Thulesen Dahl, der trådte ind i salen. Da han fik mikrofonen i hånden og åbnede munden, startede han med at bryde ud i sang med "You'll never walk alone", det britiske fodboldholds Liverpools slagsang. 

   Under de efterfølgende forhandlinger med Lars Løkke Rasmussen (V) må Kristian Thulesen Dahl dog sande, at Løkke ikke vil imødekomme partiets krav om blandt andet grænsekontrol.

   Dansk Folkeparti kommer ikke i regering, men Pia Kjærsgaard bliver Danmarks første kvindelige formand for Folketinget.

    

   Kilder: Dansk Folkeparti, Danmarks Statistik, TV 2, Statsministeriet, Politiko, Politiken, Jyllands-Posten, Berlingske, Information