Nyt kontanthjælpsloft: De bliver hårdest ramt af reformen

Den økonomiske gulerod ved at komme i arbejde som kontanthjælpsmodtager skal være større. Beskæftigelses-minister Jørn Neergaard Larsen (V) vil fredag morgen fremlægge et nyt kontanthjælpsudspil.

Beskæftigelses-ministeriet har forud for pressemødet regnet på hvilken økonomisk gevinst typiske familier vil få, ved at tage et job til en løn på 18.500.

For eksempel vil et ægtepar med to børn, som i dag er på kontanthjælp få en gevinst på 1200 kroner om måneden ved at tage et job i forhold til i dag.

I juni 2015 var der ifølge ministeriet cirka 7000 par, som begge var på kontanthjælp. Det er en stigning på knap 2400 par i forhold til november 2011.

Og det er især par, hvor begge er på kontanthjælp, som vil blive ramt af det nye udspil. For disse par må i mange tilfælde skulle vinke farvel til den månedlige boligstøtte.

Konkret vil udligningen i kontanthjælpen ske ved at der ændres på boligydelsen og i nogle tilfælde den særlige boligydelse. Altså ydelser som folk i en lejebolig kan modtage. Den særlige boligydelse kan gives til folk, med særligt høje boligudgifter.

Men regeringen vil med udspillet ikke røre ved satserne for kontanthjælp, børnepengene eller retten til tilskud til daginstitutioner.

Præcis udfærdigelse ukendt

Hvordan gevinsten ved at tage et job  bliver udformet vil der først blive givet svar på, når ministeren præsenterer regeringens kontanthjælpsudspil fredag.

Men det er boligydelsen og den særlige boligydelse, som de fleste kontanthjælpsmodtagerer får, som Venstre-regeringen helt konkret har tænkt sig at skære i.

Las Olsen har også regnet på hvordan en typisk privatøkonomi i dag vil se ud for henholdsvis et par med nul børn og et par med to børn, hvor begge er på kontanthjælp. 

Gevinsten for et typisk par med to børn er 1200 kroner - altså en procentvis stigning på 8.00 procent.

Gevinsten for et typisk par med nul børn er 1500 kroner - altså en procentvis stigning 17.65 % procent.

Hør politisk analytiker på TV 2 News, Peter Lautrup-Larsen, analysere situationen i videoen.

Fakta: 152.800 er på kontanthjælp

Kontanthjælp er en ydelse, man kan få, hvis man har været ude for en social begivenhed - for eksempel er blevet fyret eller skilt - og ikke er i A-kasse og ikke på anden vis kan skaffe sig selv og sin familie det fornødne.

Unge under 30 år får såkaldt uddannelseshjælp i stedet for kontanthjælp. Hvis de har en uddannelse, får de kontanthjælp på ungesats i stedet.

* Eksempler på satserne er 14.415 kroner for en person over 30 med børn, og 10.849 kroner for folk over 30 uden børn. Folk under 25 uden børn får 3374 kroner, hvis de bor hjemme og 6992 kroner, hvis de bor ude.

* Antallet af kontanthjælpsmodtagere er steget til 152.800 personer i 2015, opgjort i andet kvartal, fra 151.300 personer samme tid året før og 121.700 i 2010.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet var der 6975 par, hvor begge var på kontanthjælp, i juni 2015.

Kilder: Beskæftigelsesministeriet og borger.dk.