Politik

Var rædselsslagen inden afrejsen: Udvist 16-årig angiveligt død i Afghanistan

- Hej Lise. Savner dig rigtig meget. Jeg kunne ikke passe på Aboli. Han er død. Og de afghanske myndigheder er efter mig. Nu er jeg i Herat.

Sådan lyder en Facebook-besked, som jurist Lise Lomholt i weekenden fik fra afghanske Vahid Vaziri.

Hun var kontaktperson for ham og hans 16-årige bror Abolfazl, eller Aboli, som han kaldes, som flygtede uledsaget til Danmark fra Afghanistan for fem år siden. Men til trods for advarsler fra flere eksperter blev de udvist fra Danmark i juni måned i år.

De afghanske myndigheder har endnu ikke bekræftet Abolis død, men Lise Lomholt er ikke i tvivl om, at Vahid taler sandt.

- Det er jeg slet ikke i tvivl om. De to drenge har været meget meget knyttet til hinanden, og de har ikke andre i hele verden end hinanden. Og Vahid ville aldrig forlade Kabul, hvis der var den mindste mulighed for, at han kunne finde lillebroren.   

Aboli har tidligere gæstet Go’ morgen Danmark, hvor han fortalte om, at han drømte om at få en uddannelse og et normalt liv. Han fortalte også, at han var bange for at blive sendt tilbage til Afghanistan, hvor man er udsat, når man ikke har nogen familie til at beskytte sig.

Frygtede at blive udnyttet

- En FN-rapport har fastslået, at unge drenge ofte bliver bortført og misbrugt, når de ikke har nogen beskytter. Og det var han rædselsslagen for, siger Lise Lomholt og fortsætter.

- Aboli havde på mange måder fået sin opdragelse i Danmark. Og det har måske givet ham nogle problemer ved at komme tilbage til Kabul. For han har måske fået en frimodighed, som, vi jo synes, er almindelig for unge drenge, men som jo ikke er det dernede.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup, som er formand for Folketingets Retsudvalg, udtaler til Go’ morgen Danmark, at der er tale om en ulykkelig sag, ’hvor myndighederne måske har begået fejl'. Men det ændrer ikke på, at hjælpen til flygtninge som Aboli og Vahid skal ske i nærområderne, siger han.

- Det er hyklerisk, synes jeg. Myndighederne sidder og dukker sig allesammen. Udlændingenævnet, Justitsministeriet og Inger Støjberg (integrationsministeren, red.)… Der var jo ingen, der hjalp dem i nærområdet, da de landede i lufthavnen dernede, siger Lise Lomholt, der i den grad savner en politiker, der tør stå op og tage ansvar.

Lise Lomholt håber nu, at Vahid vil får den nødvendige hjælp.

Se indslaget fra Go’ morgen Danmark med Lise Lomholdt i klippet over artiklen.