Politik

Tillykke til verden - og til Danmark!

Det er intet mindre end fantastisk, at alle verdens lande i lørdags blev enige om sytten nye mål for bæredygtighed frem mod 2030. De mange nye mål dækker en lang række områder fra bekæmpelse af fattigdom over grøn energi til ligestilling, og de følger oven på de mål for bekæmpelse af fattigdom, som FN med stor succes har forfulgt siden 2000. Grundlæggende handler det om at kunne levere en bedre klode videre til vores børn, og derfor er vedtagelsen af de nye mål en af de bedste nyheder længe.

Men målene forpligter - både herhjemme og i resten af verden. I modsætning til, hvad Lars Løkke kom til at udtale i lørdags, inkluderer de nye mål nemlig både fattige og rige lande, og det er der faktisk en god grund til: Verden vokser dramatisk i disse år, både målt i antal mennesker og i velfærd. Over de næste 15 år vil kloden opleve en fordobling af verdensøkonomien. Det vil trække millioner af mennesker ud af fattigdom, men vi vil også opleve øget ulighed, klimaforandringer og kulturelle, politiske og religiøse konflikter. Derfor er det helt afgørende, at den vækst, vi skaber de næste årtier,mbliver helt anderledes bæredygtig end de sidste halvtreds års vækst. Både miljømæssigt, socialt og økonomisk. Derfor målene. Og derfor forpligtelsen til, at alle lande kigger grundigt på deres egne vækstmønstre, og gør det lidt bedre end hidtil.

Den gode nyhed er, ar der også er et kæmpe potentiale i at gå foran og føre an i den udvikling, som alle verdens lande nu har forpligtet sig tiI. I Danmark har vi allerede skabt titusindvis af private arbejdspladser ved at være de dygtigste til at indføre grøn energi på den billigste og mest effektive måde. Det samme kunne vi gøre inden for vand, fødevarer og sundhed, hvor andre lande har dybt respekt for de danske erfaringer med at drive disse sektorer bæredygtigt og gerne vil kopiere mange af de danske erfaringer. Her har lille Danmark virkelig et stort potentiale for at få indflydelse på verdens gang, bidrage til en mere bæredygtig udvikling - og samtidig opbygge kæmpe eksportmarkeder.

Det er bare med at komme igang. Eneste krav er, at vi i modsætning til statsministeren anerkender vores ansvar og fortsætter vores høje ambitionsniveau herhjemme inden for alle de nævnte områder. Vil vi bare være som alle de andre, ender vi som havregrød, som ingen gider spise. Tør vi fortsætte med at sætte barren for vores liv lidt højere end de fleste andre, er der uanede muligheder forude.

Tillykke til verden - og til Danmark!