Politik

Skat tilføres 400 medarbejdere: Skal kradse 55 milliarder ind

Skat har været for hurtig til at hive effektiviseringsgevinster hjem. Eller sagt på en anden måde: Man har fyret folk før de egentlig kunne undværes.

Det erkendte skatteminister Karsten Lauritzen  (V), da han på et pressemøde fredag fremlagde sin redningsplan for Skat.

Planen indebærer, at der skal ansættes 400 nye medarbejdere. De 350 af dem skal alene arbejde med inddrivelse, mens den afdeling, der arbejder med refusion vil få yderligere 50 medarbejdere. 315 årsværk var egentlig planlagt sparet væk, men de besparelser er nu droppet.

– Der sidder for få mennesker af kød og blod. Jeg udelukker ikke, at der er behov for flere, men pengene skal jo i givet fald findes et sted, lød det fra skatteministeren.

Men det er næppe gjort med flere medarbejdere alene. Skat vil opleve flere svære sager i årene, der kommer, spår ministeren.

– Udfordringerne forsvinder ikke med et fingerknips. Var der lette løsninger, tror jeg nogle af mine kolleger ville have benyttet sig af dem. Det bliver et langt, sejt træk, sagde han.

14 milliarder kroner kan gå tabt

Skats nye ansatte skal være med til at løfte det lange, seje træk, det bliver at få implementeret nye it-systemer – og så vil de få fokus på at inddrive de i alt 74,2 milliarder kroner, som Skat har til gode hos danskerne.

19,4 milliarder kroner kan forholdsvist nemt inddrives, mens det er mere tvivlsomt hvor mange staten ser af de resterende 55 milliarder kroner. De 14 milliarder kroner stammer fra det skandaleramte EFI-system, der ikke burde have været sat i drift.

- I værste tilfælde vil de 14 milliarder være penge, som de danske skatteydere må vinkel farvel til på grund af de sidste ti års problemer med både inddrivelse og med EFI-systemet, som ikke fungerer, erkendte Karsten Lauritzen.

En særlig task force skal fremover kontrollere, at der kommer styr på udbytteområdet, ligesom en politisk følgegruppe med regeringens to økonomiske ministre og skatteordførerne fremover vil holde øje med, at hele Skat kommer på ret køl igen. Endelig skal en ny enhed kontrollere, at al lovgivningen på skatteområdet implementeres korrekt.